A Liszt Intézet Szófia Bike and Culture projektje "Az év ArtAkciója"-díj jelöltjei közé került

Úgy döntöttünk, hogy részt veszünk a Fashion Days, az ArtVent, a CineLibri és a Colibri Kiadóval együttműködésben szervezett "Az év ArtAkciója" első kiadásában, a Bike and Culture projekttel, amely a kerékpározást népszerűsíti Szófiában.

A projektben 10 európai kulturális intézet és nagykövetség vett részt az EUNIC bulgáriai hálózatából és a Városi Mobilitási Központból, hogy közös elképzelésként a kulturális helyszínek és intézmények kerékpáros megközelíthetőségét elősegítsék a közelükben elhelyezett speciális kerékpárparkolók építésével. A kezdeményezés minden partnere kiválasztott egy-egy, Szófia kulturális életében kulcsfontosságú helyszínt, amelynek egy kerékpártárolót adományozott. Az adományozók és adományozottak listája:

Liszt Intézet | Magyar Kulturális Központ Szófia - Zala Bulgária ; Lengyel Intézet - Bolgár Művészek Szövetsége; Osztrák Nagykövetség - Nemzeti Galéria - Palota; Szlovén Nagykövetség - Nemzeti Természettudományi Múzeum; Cervantes Intézet - Nemzeti Régészeti Múzeum - BAS; Cseh Intézet Szófia - Nemzeti Galéria - Kvadrat 500. tér; Olasz Kulturális Intézet - Odeon mozi; British Council - Szófiai Könyvtár; Goethe Intézet - az intézetük előtt; Portugál Nyelvi és Kulturális Központ Camões Szófia - Akadémiai Galéria - Nemzeti Művészeti Akadémia; Francia Intézet - Toplocentrala és Városi Mobilitási Központ - Szófiai Regionális Történeti Múzeum.

Projektünk nem valósulhatott volna meg a DSK Bank, a Novatel és a Richter Gedeon cégek, valamint a Magyar-Bolgár Kereskedelmi Kamara pénzügyi támogatása nélkül.

A jelöltek listáját a Kremena Kuneva, Krazsi Genova, és Szanya Armutlieva alkotta zsűri állította össze. Megtiszteltetés számunkra, hogy a Liszt Intézet projektje a következő jelöltekkel együtt versenyezhet: Biljána Szavova, 121 Ügynökség "A háború kis szemtanúi"-val, Alek Aleksziev és Georgi Bozsilov az ukrán menekültek megsegítéséért tett elképesztő erőfeszítésikért, Nevena Lefterova, Evgenia Lefterova és Nika Kovacseva Gorna Orjahovica település szülészetének szertartási részlegének megújításáért. A RestArt kategória jelöltjei: Radoszlava Boor a WE ARE EARTH és Kalojan Radoev a "Poetry for Dinner" projektért.

Mindenkit szeretettel várunk a hivatalos díjátadó ünnepségnt június 22-én, 19 órakor az Szófia Toplocentrálában.