BIKE and CULTURE

Dátum: 2021 november 7. - 2022 augusztus 30.
Helyszín:  Szófia
Szófia
null

A Liszt Intézet | Magyar Kulturális Központ Szófia egyedülálló mozgalmat szervez a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére Szófiában - Bike and Culture.

A projektben egyesül több európai uniós nemzeti kulturális intézmény is az EUNIC hálózatából (Francia Intézet, Liszt Intézet | Magyar Kulturális Központ Szófia, Lengyel Intézet, Osztrák Nagykövetség, Szlovén Nagykövetség, Cervantes Intézet, Cseh Intézet Szófia, Olasz Kulturális Intézet, British Council Bulgaria, Goethe Intézet, Városi Mobilitási Központ, Portugál Nyelvi és Kulturális Intézet) azzal a közös céllal, hogy kerékpárral elérhetőbbé tegyenek bizonyos kulturális létesítményeket és intézeteket különleges kerékpártárolók elhelyezésével azok közelében. A kezdeményezés minden támogató partnere kiválasztott egy kulturális élet szempontjából kulcsfontosságú helyet Szófiában, ahová adományozni kíván egy tárolót.

A kezdeményezés fő elképzelése a Liszt Intézet | Magyar Kulturális Központ Szófia részéről az, hogy a mozgalmon keresztül még tovább erősödjön a partnerszervezetek és számos mépszerű múzeum, galéria, koncerttermek, színházak és filmszínházak közötti együttműködés a fővárosban.

A Bike and Culture projekt a kultúrára szeretné felhívni a figyelmet a kerékpározáson keresztül, azzal, hogy az embereket gyakori kerékpárhasználatra ösztönzi, biztosítva az ennek kényelméhez szükséges tárolókat. A projekt az Európai Mobilitási Hét keretében valósul meg.

A kezdeményezés lehetőséget adott 12 kulturális szervezet számára (múzeumok, galériák és filmszínházak), hogy kerékpártárolót állítsanak fel, több külföldi kulturális intézmény és szponzorok támogatásával.

null

A berendezések felállításához nem szükséges mély alapozás, az erre a célra különösen alkalmas betontömbök miatt, melyekbe még ráadásképp súly is el van helyezve. Ezek a tömbök, azon kívül, hogy gátolják a szerkezet mozdíthatóságát, ülő- vagy tároló alkalmatosságként is funkcionálnak, amíg a kerékpárját lezáró / felvevő személy a tároló közelében van.

A főbb partnerek között meg kell említenünk a Transzformátori csapatát, a kerékpártárolók dizájnjának megálmodóit. Az általuk tervezett külalak teljes mértékben összhangban van az adott épület stílusával, mely elé felállításra kerül, és minden egyes darab a kerékpárok használatának és a kultúra támogatásának az üzenetét hordozza. Végül pedig, de nem utolsó sorban kortárs művészeti installáció jelleggel is bírnak.

A kerékpártárolók helyszínének kiválasztásában nagyban közreműködött a БААТ/Bike Evolution, a Fővárosi Önkormányzat jóváhagyása és a kivitelezésbe való bekapcsolódás nélkül nélkül pedig szintén nem tudott volna létrejönni projektünk.

A kerékpártárolók helyszínei a következők:

Zala “Bulgaria”, Bolgár Művészek Szövetsége, NHA Nemzeti Képzőművészeti Akadémia Galériája, Nemzeti Képzőművészeti Galéria – Kvadrat 500, Kino Odeon, Nemzeti Képzőművészeti Galéria, Szófiai Nemzeti Régészeti Múzeum, Fővárosi Könyvtár, Francia Kulturális Intézet, és Goethe Intézet.

Az első kerékpártároló hivatalos átadására októberben kerül sor.

A kezdeményezésben résztvevő, támogató partnereink: Fővárosi Önkormányzat, DSK bank, NOVATEL, Gedeon Richter, Magyar-Bolgár Kereskedelmi Kamara.

nullnull