Kulturális biciklitárolók

Projektterv: Országspecifikus kerékpártárolók elhelyezése szófiai kulturális intézményeknél

A projekt céljai:

  • elősegíteni a kulturális helyszínek biciklivel történő megközelíthetőségét
  • serkenteni a kulturális rendezvények látogatottságát
  • támogatni a kerékpáros közlekedés fejlődését Szófiában
  • láthatóvá tenni a kulturális intézményeket
  • fenntartható projektet létrehozni

Leírás:

A projekt a Szófiai Magyar Kulturális Intézet számára két alapvető fontossággal bíró elemet kíván ötvözni: a fenntarthatóságot és a kultúrát.
Szófia kerékpáros közlekedése az elmúlt években megélénkült, de ez még bőven tovább erősíthető. A projekt keretében ösztönöznénk a kulturális intézetek és intézmények kerékpáros megközelítését azzal, hogy adott kulturális intézetek és intézmények közelében speciális kerékpártárolókat építenénk ki. A kulturális intézetek mellett a helyszínek lehetnek múzeumok, galériák, színházak, mozik, koncerttermek, stb.

A projektbe partnerként meghívjuk az EUNIC Cluster Bulgaria tagintézményeit, külképviseleteket, hogy együttes erővel több helyszínre tudjunk tárolókat elhelyezni (javaslat, hogy partnerenként 1-1 tárolóval jelenjünk meg a projektben). Ezáltal növelve a projekt láthatóságát, és ezzel párhuzamosan csökkentve a költségeit egy partnerre lebontva.

A tárolók dizájnját minden partner maga határozná meg. A cél, hogy azok valamilyen módon reflektáljanak az adott országra/hordozzák a partner üzenetét, hasznosságuk mellett köztéri művészeti installációként is megjelenjenek.
A tárolót kiszállíttathatják saját hazájukból, lehet már meglévő, adott országra/városra jellemző kerékpártároló (ha van ilyen) vagy lehet újonnan készíttettetett, de megrendelhetik Bulgáriában is - a BAAT készen áll arra, hogy javasoljon bulgáriai kivitelezőt.

A BAAT/Bike Evolution segítségével feltérképezzük a megfelelő helyeket, és a Szófiai Önkormányzat bevonásával engedélyeztetjük őket.

Idői keretek:

A cél, hogy 2021 nyarán megtörténhessen a tárolók átadása.
2021. február végéig megtörténik az igényfelmérés és a partnerek bevonása.
2021. március-június időszakban a kerékpártárolók kivitelezése és az engedélyezési eljárás lefolytatása.
2021. július: Projekt befejezése, a tárolók felavatása / megnyitó.

Kiegészítés:

A jelen járványügyi helyzetben további aktualitást ad a projektnek a kerékpáros közlekedés támogatása és előnyben részesítése.

Partnerek:
Вело Еволюция - Bike Evolution- http://velobg.org/
Bulgarian Association for Alternative Tourism - www.baatbg.org

null

Számunkra fontos az Önök véleménye!

Egy rövid kérdőív segítségével azt szeretnénk feltárni, hogy a Önök mennyire szívesen látogatnának biciklivel kulturális eseményeket, és kérünk konkrét javaslatokat is az elhelyezendő új kerékpártárolók helyszíneire vonatkozóan. A kérdőív bolgárul van.

Link: Itt