Máté Gábor: „Belső égbolt” | Liszt Intézet Szófia | Fotókiállítás

Dátum: 2022 november 3. - 2023 január 13.
Időpont: 16:30
Helyszín:  Szófia - Liszt Intézet
Akszakov u. 16.

A Belső égbolt című kiállítás két helyszínen látható: a Synthesis Galériában és a Liszt Intézetben. A kiállítás három, a témához kapcsolódó szekcióban tárja fel a házasság intézményének problémáit. Az elsőben Máté Gábor házaspárokról, a másodikban elváltakról, a harmadikban pedig az első két szekcióban bemutatott párok gyermekeinek fényképeit tárja elénk. Célja, hogy a fényképeken keresztül feltárja, van-e még értelme manapság házasodni, meg lehet-e tartani a házasságot úgy, hogy az örömforrás legyen a benne élőknek, mikor kell válni, hogyan élik túl a válást és főleg, hogy mindez milyen hatással van a fiatalabb generációkra, azokra, akiket előszeretettel hívunk "anya és apa szeme fényének".

null

A gondosan elrendezett, de spontán elemeket is tartalmazó részletes fotók az alanyokkal készült interjúk alapján készültek. Máté Gábor szimbolikus jeleneteket, helyszíneket, tárgyakat fényképez, amelyek az interjúk során feltárt problémákra és az elhangzott gondolatokra mutatnak rá. Fontos számára a fotók elkészítésének folyamata, ezért ennek minden fázisát maga végzi el: a 4x5 és 8x10 hüvelykes negatívok exponálásától az előhíváson át a 100x120 centiméteres nagyításig.

nullnull

Már kamaszkorom óta foglalkozom komolyan fotográfiával. A Magyar Iparművészeti Főiskolán 1991-ben készült ‘Bunda’ című fotográfus diplomamunkám hosszú időre megszabta pályafutásomat. Kezdetben különböző megrendelőknek készítettem képeket, amelyek reklám és kulturális tartalmú plakátokon, kiadványokban és könyvekben jelentek meg. (Olyan nemzetközi ügynökségeknek dolgoztam, mint a McCann Erickson, GGK, Young and Rubicam stb. illetve olyan projektet is készítettem Open Air 8x10 címmel, melynek képei a School of International Center of Photography-ban lettek kiállítva.) Kétezerhétben meghívtak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatói csapatába, majd hamarosan felvettek a MOME Doktori Iskola képzésébe is, ahol önálló alkotói témámmal, az emberi ragaszkodással foglalkoztam. A ‘Philémon álma - az örök házasság eszménye’ című doktori mestermunkámban az együttélés problémáját dolgoztam fel, amelyet házaspárokról készült megrendezett képeimen mutattam be. Ezt követően/ Kétezertizenötben megválasztottak a MOME Fotográfia Tanszék vezetőjének, majd egyre több kurátori, szervezői és témavezetői feladatot láttam el. Közben elkészítettem a ‘Válás. A nehezen meghozott döntés’ című kiállításomat, amelyben a válás során átélt érzéseket tártam fel elvált szülőkről készült megrendezett képeimen. Ezt követően azokkal a fiatalokkal foglalkoztam, akiknek a szüleit a házasságról és a válásról készült sorozataimban fényképeztem. (Máté Gábor)

null

Helyszín: Szófia – Liszt Intézet

Időpont: 2022. november 3. – 2023. január 14.

Hivatalos megnyitó nélkül!

A kiállítás a Photsynthesis, a Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Szófia és a DSK bank támogatásával valósult meg.

Médiapartner: VIZS magazin

A fotókiállítás katalógusát a Synthesis Galéria és a VIZS magazin adta ki, a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ támogatásával.

A kiállítás kurátorai Nadezsda Pavlova és Nikola Mihov, a címet pedig Marin Bodarkov verse ihlette.

Teljes program (Synthesis Galéria, Liszt Intézet):

November 3., (csütörtök), 18.30 Synthesis Megnyitó Gábor Máté részvételével

November 4. (péntek), 18.00 Synthesis Galéria Tárlatvezetés Máté Gáborral. A VIZS magazin és a Liszt Intézet közreműködésével.

November 5. (szombat), 16.00 Liszt Intézet Szófia Beszélgetés Máté Gábor fotóművésszel

November 28. (péntek) 21.00 Photosynthesis Könyvtár Fókuszban: a magyar fotóművészet

2023. január 9. (hétfő) 21.00 Photosynthesis Könyvtár A fókuszban: Otthon, édes otthon

2023. január 12. (csütörtök) 18.00 Synthesis Galéria A megörökölt vágyak családi fotómatricája, workshop dr. Antoaneta Mateeva és Zlatko Teoharov egyetemi tanárokkal

null