Mystery of Love

Steven Balogh egyéni kiállítása New Yorkban

Dátum:  január 8. - február 5.
Helyszín:  Gallery MC
549 W 52 Street, New York, NY

Megnyílt Steven BALOGH magyar származású amerikai festő, multi-média művész új, izgalmas egyéni kiállítása Mystery of Love címmel a New York-i Gallery MC-ben. A dedikálással és Luchia Meihua Lee műkritikus, kurátor és művészetkutató bevezetőjével kiegészülő megnyitóra január 14-én 18 órától kerül sor.

Steven Balogh a következőképpen magyarázza műveinek esszenciáját, lényegét: "Festményeim, grafikáim, rajzaim, fotóim, performanszaim és háromdimenziós műveim a káosz vizuális ábrázolásai... amelyek érzelmileg, szenvedélyesen tárják fel a kettősség jellegét. A turbulencia méltóságteljesen magasztos. Fenséges, igen, de valahogyan horrorisztikus. Félelmetes, mégis tiszteletre méltó; kiszámíthatatlan. A kaotikus turbulencia eme közelségében a rend uralkodik az ingadozás erényén."

Az egyetemes káoszt az élet ingadozásával, az emlékezetet és a történelmet (időt és teret) pedig a turbulenciával egyenlővé téve mondja: "Az ingadozás mint egyenletes folyamat - (mondjuk az élet) - időről időre káoszba, korszakról korszakra turbulenciába csap át; a káosz és a turbulencia különböző együttállásokban lel magyarázatra...".

Az "ingadozás" kifejezéssel a művész az élet "fluxusára" utal, az állandó változásra, amely paradox módon az egyetlen abszolútum az időben és a térben. A fluxus lehet áramlás is, vagy, ahogy Balogh jelzi, kitörhet turbulenciában: a turbulencia paroxizmusa... lehet a művészet metaforája; a művészet meglehet nem más, mint a káosz megfogalmazása.

null

Kiállításmegnyitó és könyvdedikálás:

  • 2023. január 14, 18:00 - 20:00

Nyitvatartás:

  • 2023. január 7 - február 4

Kedd - Szerda 12:00 - 16:00

Csütörtök - Szombat 12:00 - 19:00

  • Időpontfoglalás a következő számon lehetséges: 917-724-9356

A művészről

Balogh István Vilmos 1954-ben született Magyarországon. Kezdeti magyarországi alkotótevékenységének első szakaszát a hetvenes évek közepétől a performance, a concept és a body art hagyományából építkező megközelítés jellemezte. Konceptuális jellegű grafikáiban az információ manipulálásának lehetőségét, tartalmának hitelességét kérdőjelezi meg. A szövegek, szövegtöredékek és a talált mondatok átfestése, roncsolása, eltakarása új tartalmat ad műveinek.Fotó alapú munkáiban – legyen az performanszainak vagy body art akcióinak dokumentációja – szintén megjelenik a felület roncsolása, átfestése. 1978 óta a szentendrei Vajda Lajos Stúdió tagja, az 1980-as évek elején jelentős figuratív műveinek kiemelkedő darabjai a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum és a váci Tragor Ignác Múzeum gyűjteményében találhatók. Az 1986 óta New Yorkban élő és alkotó művész munkáit jelentős nemzetközi gyűjteményekben őrzik. 1995-ben amerikai állampolgár lett, és nevét Steven Baloghra változtatta, műveit ezen a néven szignálja.