New York-ban kerül bemutatásra a Steven Balogh életét bemutató album

Bemutatásra került Steven Balogh magyar származású Amerikában élő festőművész életét és munkásságát bemutató kötet New York-ban. Az album részletesen vezeti végig az olvasót Balogh életművén, melyre jellemző a performance, a concept és a body-art hagyományaiból építkező megközelítés éppúgy, mint a szövegek, szövegtöredékek felhasználása.

LINY: 1987-ben egy szál bőrönddel és 300 dollárral érkeztél politikai menekültként New York-ba. Az azóta eltelt időszakban 18 egyéni és számos csoportos kiállításod volt, és nemrégiben jelent meg az első életműköteted. Mikor fogalmazódott meg először az album ötlete?

SB: Az album ötlete évekkel ezelőtt fogalmazódott meg, először 100 oldalasra terveztük, majd 140-160 oldal lett belőle. Egyre duzzadt az anyag végül 234 oldal terjedelemben jelent meg. Rengeteg munka, adatgyűjtés, kutatás, szerkesztés, tervezés van benne, ami feleségem, társam, múzsám, FiNike nélkül nem realizálódott volna.

Phantom I.,1978, szitanyomat, rajz, papír  70x100 cm

Phantom I.,1978, szitanyomat, rajz, papír 70x100 cm

New Yorki kiadómmal (QCC Art Gallery Press) aki már jónéhány egészen magas színvonalú művészeti albumot, katalógust megjelentetett, jó partnerre találtam, tanácsaival nagy tapasztalatával segített hogy olyan legyen a könyv amilyennek megálmodtam. Egy második könyv kiadásán is elkezdtünk dolgozni Vele ami most tervezési stádiumban van. A korai évek műveiről Boros Lili művészettörténész írt nagyobb lélegzetvételű tanulmányt, míg Bárdosi József művészettörténész, muzeológus és Hajdu István műkritikus a Balkon szerkesztője korábbi írásaiból válogattam részleteket. Amerikai részről az utóbbi évek New Yorki kiállításaimmal kapcsolatos esszékből, kritikákból állítottam össze az írott anyagot, jelentős szaktekintélyektől.

LINY: Ki a múzsád akinek a könyvet ajánlod?

SB: Balogh Bathó Ildikó, azaz FiNike a feleségem, társam, szerelmem, aki feltétel nélkül hisz bennem, mellettem áll, fáradhatatlanul segíti munkámat...

Metamorfózis, 2016, archiváló pigment nyomat 52x52cm

Metamorfózis, 2016, archiváló pigment nyomat 52x52cm

LINY: Mi inspirál jelenleg a művészetedben? Mely művészek vannak jelenleg a leginkább hatással rád?

SB: Akármilyen bizarrul hangzik is a zűrzavar, a káosz a változás fluktuációja inspirálja művészetemet. A tomboló zűrzavar a művészet igazi metaforája, a művészet nem más mint a káosz az ezerfelé szóródó anyag egésszé varázsolása a művészet alkímiáján keresztül. Ez áll korunkban az esztétikai szemlélet és alkotás középpontjában.

Egyes művészek nincsenek rám hatással, ami engem érdekel az az ötvözése a különböző, nyugati, keleti áramlatoknak, gondolatoknak, stílusoknak, kifejezésmódoknak...Úgy tűnik én inspirálok másokat...

LINY: Hol láthatóak jelenleg a műveid?

SB: Folyamatosan szerepelek csoportkiállításokon szerte a világban. Idén nyáron Szentendrén volt önálló kiállításom. Nemsokára nyílik a következő önálló kiállításom a New Yorki Gallery MC-ben, Január 05-Február 04-ig tart nyitva. Január 14-én egy könyvbemutatóval összekötött recepciót tervezünk.

Magyarországon a következő kiállításom májusban lesz Budapesten a városligeti Vajdahunyad Várban.

null

A művészről

Steven Balogh Balogh István Vilmos néven született Hegyhátszentpéteren 1954-ben. 1961-től emigrálásáig Budapesten élt. 1986-ban New York-ban telepedett le, azóta ott él és dolgozik. 1995-től vette fel a Steven Balogh nevet és kapott amerikai állampolgárságot. Műveit amerikai, ázsiai és magyar múzeumok állandó gyűjteményeiben őrzik. Több tucatnyi csoportos kiállításon szerepelt az USA-ban, Európában, Ázsiában többek között Matisse, Christo és Mapplethorpe műveivel együtt. 21 egyéni tárlata közül az utóbbi időben négy New York City-ben került megrendezésre.