Szerelem

Dátum:  május 8.
Időpont: 19:15
Helyszín:  Cinematek
Rue Baron Horta 9. 1000 Brüsszel
null

fekete-fehér magyar játékfilm, 1970, rendező: Makk Károly

író, forgatókönyvíró: Déry Tibor, operatőr: Tóth János, főszereplők: Darvas Lili, Törőcsik Mari, Darvas Iván, Bitskey Tibor, Szakács Eszter, Orsolya Erzsi, 98 perc, felújítás: 4K restaurált

Miről szól?

Fiatal feleség (Törőcsik Mari) várja haza a férjét (Darvas Iván). A férfi politikai elítélt, a nő élete emiatt egyre nehezebb. Lelkiismeretesen gondozza az anyósát (Darvas Lili) és próbálja fenntartani a normalitás látszatát. Elhiteti az idős, ágyhoz kötött asszonnyal, hogy a fia Amerikában forgat, és hamarosan hazaérkezik. A két nő között sajátos kötelék szövődik, egymásban táplálják a reményt. A férfi váratlanul amnesztiával szabadul, és elindul haza.

Mitől különleges?

A Szerelem a magyar filmtörténet egyik legszebb alkotása. A lineáris elbeszélést folyamatosan megtörik a szereplők belső gondolatai és emlékei. A film nagyrészt egyetlen térben, az idős asszony szobájában játszódik, tele régi tárgyakkal, fényképekkel. A századforduló nagypolgári esztétikája az ötvenes évek rideg valóságával ütközik.

A két, egymástól nagyon különböző nő között a szeretett férfi hiánya a híd. A költői képzettársítások, a gyors vágások az emlékezés és az álom logikáját követik. Jelen és múlt, valóság és fantázia keverednek, tökéletesen árnyalva a politikai helyzetből fakadó drámai alaphelyzetet. A lírai képek, a tudat működését visszatükröző bevillanások és hanghatások, az aprólékos környezetábrázolás segítségével a film közel hozza a szereplőket. Mintha egy időn és téren túli, különös hangulatú helyre kerülnénk, ahol az epizódokban csepegtetett információkból nekünk kell összeraknunk a teljes történetet. A rendező Makk Károly az operatőr Tóth János hathatós közreműködésével nagyon intim világot teremt, ami dacol a kegyetlen külvilággal. A férfi és a két nő szoros háromszögét nem kezdheti ki a diktatúra. A film nagy emberi érzelmekről és az elmúlásról mesél, bármiféle giccs vagy pátosz nélkül. A Szerelem az emberi tartás és a hűség erejét, az elnyomással szembehelyezkedő egyént élteti.

A filmek a CINEMATEK-ben kerülnek vetítésre.

Cím: Rue Baron Horta 9. 1000 Brüsszel

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ÉS JEGYVÁSÁRLÁS ITT

null