Nagylátószög - 120 éves a magyar film

Dátum:  április 20. - június 16.
Időpont: 10:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
null

Az első megrendezett jeleneteket is tartalmazó magyar filmet, A tánczot 1901. április 30-án mutatták be a budapesti Uránia Tudományos Színházban. Ezt az időpontot tekintjük a magyar film születésnapjának. 120 év telt el azóta, egy hosszú és fordulatos időszak, amelynek eredményeire, értékeire és kihívásaira ilyen távlatból mindenképpen érdemes visszapillantani. Az évforduló alkalmából rendezett kiállítás ennek szellemében született, nagyívű áttekintést nyújt a magyar mozgókép történetéről a kezdetektől napjainkig.

A magyar mozgókép történetét a sokszínűség, a szerteágazó, összekapcsolódó, majd újra eltérő utak jellemzik, amelyek alakulásában a történelemnek éppúgy szerepe van, mint az újító szándékoknak és gondolatoknak. A kiállítás célja, hogy átfogó képet adjon a hazai filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről, amely első pillanatától kultúránk fontos területe. Különleges utazásra invitálja a látogatót, mely a film megszületésétől, a némafilmkorszakon és a hangosfilm feltalálásán át napjainkig vezet. Megjelennek itt a különböző időszakok mesterei és a nagy klasszikusok, de mellettük felbukkannak mára már elfeledett, filmtörténeti szempontból mégis meghatározó művek is. Az alkotási folyamat, a gyártás technológiája és a filmnézés élménye egyformán fontos része ennek a világnak, ezért a kiállítás ezeknek a témáknak is teret nyit. Kitekintést ad továbbá azoknak a nemzetközi karriert befutó, magyar származású alkotóknak az életére, akik a világ filmművészetében is letették a névjegyüket.

Egy ilyen kiállítás nem lehet meg mozgóképek nélkül, ezért a különböző témájú, változatos műfajú filmek képezik a terek fő motívumait. A vetítéseken az emblematikus, sokak számára emlékezetes jelenetek mellett kevésbé ismert, vagy akár eddig sosem látott felvételek is láthatók. A filmalkotás folyamatával a néző elsősorban a bemutatott tárgyakon keresztül találkozik, a szakma változatosságát a különböző kamerák, forgatási eszközök, eredeti jelmezek, makettek, kellékek érzékeltetik. A technika fejlődése önmagában is izgalmas történet, amely a mozgóképek végső formáját is befolyásolja, ezért a filmek és a létrehozásukhoz szükséges eszközök együttes bemutatása különleges lehetőséget kínál arra, hogy magát az alkotói folyamatot jobban megértsük.

A kiállítás összességében olyan kalandra hív, amely a magyar filmtörténet gazdagságát és a filmművészet időt, teret és kultúrákat összekötő természetét emeli ki, és anyagával az erről való párbeszédre késztet.

null