Moszkva tér

Dátum:  május 12.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Cinematek
Rue Baron Horta 9. 1000 Brüsszel
null

színes magyar játékfilm, 2001, rendező: Török Ferenc

forgatókönyvíró: Török Ferenc, operatőr: Garas Dániel, főszereplők: Karalyos Gábor, Pápai Erzsi, Balla Eszter, Csatlós Vilmos, Szabó Simon, Jávor Bence, producer: Simó Sándor, gyártó: Hunnia Filmstúdió, SZFE, 89 perc, felújítás: 2K restaurált

Miről szól?

Budapest, 1989 tavasza. Petya (Karalyos Gábor) a tizennyolcadik születésnapját ünnepli. A barátaival a Moszkva téren találkoznak és bulizni indulnak. A politikai helyzet közben napról napra változik, de az érettségire készülő fiatalokat mindez legkevésbé sem érdekli. Petyát a rendszerváltás helyett a haverok, az első szerelem, az első nyugati út és a vágyott autó foglalkoztatják.

Mitől különleges?

A Moszkva tér hiánypótló generációs közérzetfilm. Török Ferenc a rendszerváltás környékén felnőtt nemzedék élményeiről mesél, de a nagybetűs történelem csak a háttérben bukkan fel. Hőseinket látványosan nem hozza a lázba a politika, a nagy horderejű események szinte észrevétlenül mennek el mellettük, csak áttételesen érinti őket. Szó sincsen valamiféle kiábrándulásról vagy tudatos szembenállásról, a felnőttek világa egyszerűen hidegen hagyja a kamaszokat. Csak némi szabadságra vágynak, és arra, hogy jól érezzék magukat.

Az epizodikus szerkezetű filmet a szereplők e sajátos attitűdje és jellegzetes világlátása fogja egybe. Török Ferenc a saját emlékeit írta a forgatókönyvbe és a népszerű tinifilmek ismerős csomópontjait követi. A Moszkva tér nagy bravúrja, hogy miközben egy adott hely és pillanat személyes lenyomatát közvetíti, attól függetlenül is érvényes marad. A rendező a dokumentarista stílusjegyeket az egyszerűségre és érthetőségre törekvő tömegfilmek eszköztárával keveri. A felnőtté válás egyetemes kérdései és a megidézett hangulatok szétválaszthatatlan egységbe forrnak, a valószerűség és a nosztalgia egymást erősítik. A film lazán és könnyedén mesél, precízen idézi meg a kort és közben lényeges dolgokat érint.

A filmek a CINEMATEK-ben kerülnek vetítésre.

Cím: Rue Baron Horta 9. 1000 Brüsszel

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ÉS JEGYVÁSÁRLÁS ITT

null