Az aranyember

Dátum:  április 21.
Időpont: 19:00
Helyszín:  Cinematek
Rue Baron Horta 9. 1000 Brüsszel
null

rendezte: Korda Sándor, 1918, 87'

Jókai Mór klasszikusának első feldolgozása egy sokáig elveszettnek hitt némafilmen, Korda Sándor rendezésében.

író: Jókai Mór, forgatókönyvíró: Vajda László, operatőr: Kovács Gusztáv, főszereplők: Beregi Oszkár, Rajnay Gábor, Lenkeffy Ica, Makay Margit, Berky Lili, Horváth Jenő, felújítás: 2K restaurált

Ali Csorbadzsi (Szőreghy Gyula), a kegyvesztett török pasa, lányával, Tímeával (Makay Margit) Komárom felé menekül egy dunai gabonaszállító hajón. Krisztyán Tódor (Rajnay Gábor), a török rendőrségi besúgó üldözi őket, mert szeretné megkaparintani a kincseiket. A hajót Tímár Mihály (Beregi Oszkár) kormányozza, aki az útközben meglátogatott Senki szigetén beleszeret a gyönyörű és vadóc Noémibe (Lenkeffy Ica). Miután a pasa öngyilkos lesz, végrendeletében lányát a hajó tulajdonosára, Brazovics Athanáz (Horváth Jenő) kereskedőre bízza. A hajó elsüllyed, de Tímár Mihály így is megtalálja a mesés kincset a rakomány között. A férfi az egészet megtartja magának, így Brazovics azt hiszi, hogy Tímea teljesen földönfutó lett. Később Tímár feleségül veszi a cselédsorban tartott lányt, mert korábbi tette miatt állandó lelkiismeretfurdalás gyötri. Házasságuk nem boldog, hiszen mindketten másba szerelmesek. Tímár titokban gyakran felkeseri a Senki szigetét, ahol Noémi gyermeket is szül neki. A teljesen lezüllött Krisztyán Tódor rájön a dologra és megpróbálja megzsarolni a párt. Eközben halálos balesetet szenved, és mivel Tímár ruháit viseli, jó alkalmat teremt arra, hogy az a saját halálhírét kihasználva végleg kivonuljon a társadalomból. Tímár új és tiszta életet kezd a szigeten Noémival, a megözvegyült Tímea pedig feleségül mehet régi választottjához, Kadisa kapitányhoz (Vándory Gusztáv).

Mitől különleges?
Az igényes kiállítású film hű adaptációja az eredeti történetnek, melynek elsősorban egzotikumát és kalandos elemeit hangsúlyozza. Jókai Mór regényének három filmváltozata közül ez a legkorábbi. Sokáig elveszettnek hitték, 1983-ban mégis előkerült a Bundesarchiv Filmarchiv koblenzi gyűjteményéből, melynek katalógusában A vörös félhold címen szerepelt. A filmet először 1995-ben, az Európai Unió filmörökség megőrzését célzó LUMIÈRE programjának támogatásával újították fel, majd 2018-ban a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésével készült el a film teljeskörű, 4K restaurálása. Az új változat premierje a 2018-as Budapesti Klasszikus Film Maratonon volt.

A filmek a CINEMATEK-ben kerülnek vetítésre.

Cím: Rue Baron Horta 9. 1000 Brüsszel

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ÉS JEGYVÁSÁRLÁS ITT

null