A tolonc

Dátum:  április 20.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Cinematek
Rue Baron Horta 9. 1000 Brüsszel
null

rendezte: Kertész Mihály (Michel Curtiz) 1914,  65 perc

író: Tóth Ede, forgatókönyvíró: Janovics Jenő, operatőr: Fekete László, főszereplők: Berky Lili, Várkonyi Mihály, Jászai Mari, Szentgyörgyi István, felújítás: 2K restaurált

Angyal Liszka (Berky Lili), a torockói parasztlány haldokló nagybátyjától tudja meg, hogy anyja tizenhat éve megölte apját, aki féltékenységével gyötörte. Ördög Sára (Jászai Mari), a bűnös asszony börtönbe került, s nem tudni, él-e még. Liszka a temetés után a városba megy, és beáll cselédnek Kontráékhoz. Kontráné (Simon Marcsa) fia, Miklós (Várkonyi Mihály) első látásra beleszeret, Kontráné azonban lopással vádolja és visszatoloncoltatja a falujába. Elkeseredésében öngyilkosságra szánja el magát. A kocsmába megy, hogy borba keverve vegye be a mérget. Ott találja Ördög Sárát, akinek közben letelt a büntetése. Mire megissza a méreg felét, az idős asszony szavaiból rájön, hogy ő az anyja. A nagy meglepetéstől elájul. Ördög Sára maga is rosszul lesz a megrázkódtatástól. Felhajtja a mérgezett ital maradékát és néhány perc múlva lánya karjában leheli ki lelkét. Liszka fiatal szervezete legyőzi a méreg káros hatásait, néhány hét múlva felgyógyul. Közben lelepleződik a valódi tolvaj, kiderül ártatlansága. Kibékül Kontránéval, és Miklós felesége lesz.

Mitől különleges?
A magyar színháztörténet kiemelkedő alakjának, Jászai Marinak egyetlen fennmaradt filmje; a Casablanca rendezőjének, Michael Curtiznek egyik legkorábbi rendezése; a budapesti filmgyártás alternatívájaként létrejött, Janovics Jenő által megteremtett kolozsvári filmgyártás egyik első darabja. Az Erdély festői tájain, a vidék színpompás népviseletébe öltözött statiszták közreműködésével forgatott népszínmű adaptációt külföldön is sikerrel forgalmazták. Bemutatták Bécsben és Berlinben, és az a tény, hogy a film fennmaradt (angol nyelvű kópiája a New York-i Magyar Ház pincéjéből került elő), arra utal, hogy még az Egyesült Államokban is vetítették.

A filmek a CINEMATEK-ben kerülnek vetítésre.

Cím: Rue Baron Horta 9. 1000 Brüsszel

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ÉS JEGYVÁSÁRLÁS ITT

null