Körhinta

Dátum:  április 27.
Időpont: 19:00
Helyszín:  Cinematek
Rue Baron Horta 9. 1000 Brüsszel
null

fekete-fehér magyar játékfilm, 1955, 103 perc, rendező: Fábri Zoltán

forgatókönyvíró: Fábri Zoltán, Nádasdy László, operatőr: Hegyi Barnabás, főszereplők: Törőcsik Mari, Soós Imre, Szirtes Ádám, Barsi Béla, Kiss Manyi, Farkas Antal, , felújítás: 4K restaurált

Falusi Rómeó és Júlia a téeszesítés idejéből. Marit (Törőcsik Mari) a termelőszövetkezetből kilépő apja (Barsi Béla) a szintén függetlenül gazdálkodó Farkas Sándorhoz (Szirtes Ádám) akarja adni, de ő a téeszben dolgozó, csillogó szemű fiút, Bíró Mátét (Soós Imre) szereti. A fiatalok szembeszállnak „a föld a földhöz házasodik” ősi szabályával, és megpróbálják szabadon megélni szerelmüket.

Mitől különleges?
Az 1948-as államosítást követően a kommunista párt a filmipart is kézi vezérlésre állította. A minisztériumban döntöttek arról, milyen témákról készüljön film, a forgatókönyvekbe nem ritkán maga Rákosi Mátyás is belenyúlt. Eltérni az elfogadott forgatókönyvtől nem lehetett, az elkészült filmek többsége így vizuálisan silány propagandatermék volt. Ebben az áporodott levegőben robbant be a Körhinta, amely visszahozta a magyar filmbe az evidenciát, miszerint a film vizuális művészet. Fábri robbanékony dramaturgiájú, költői montázsai forradalmi hatással bírtak, és rengeteg magyar rendezőt inspiráltak. Bár a Körhinta is hűen közvetítette a kommunista direktívát, de a „kilépni vagy bennmaradni a téeszben” nem éppen shakespeare-i dilemmája súlytalanná vált a szerelmesek lázadása mellett, akiket a 21 éves Törőcsik Mari és a magyar James Dean, Soós Imre alakított. Mérföldkő és mementó pályájukon a Körhinta: Törőcsikből ez a film csinált egy csapásra országos ismertségű színésznőt, és méltón zárta le a nehéz sorsú Soós Imre pályáját, aki másfél évvel a bemutató után öngyilkos lett.

 

A filmek a CINEMATEK-ben kerülnek vetítésre.

Cím: Rue Baron Horta 9. 1000 Brüsszel

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ÉS JEGYVÁSÁRLÁS ITT

null