BBS 3 - Fikciós valóság

Dátum:  június 22. - június 23.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Collegium Hungaricum Berlin + online
Dorotheenstr. 12, 10117 Berlin

Balázs Béla Stúdió

avagy a Magyar Népköztársaság kultúrpolitikai kísérlete nem várt mellékhatásokkal

Fagyöngyök (1978) Ember Judit © Balázs Béla Stúdió, Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma

Fagyöngyök (1978) Ember Judit © Balázs Béla Stúdió, Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) négy részből álló vetítéssorozatot rendez a Balázs Béla Stúdió (BBS) filmjeiből. A programsorozat harmadik eseményére június 22-én 19 órától kerül sor egyszerre a CHB mozitermében és az interneten. Ezúttal a Budapesti Iskola egyik jellegzetes, mégis egyedülálló alkotását, Ember Judit Fagyöngyök (1978) című fikciós dokumentumfilmjét mutatjuk be. A vetítéshez Borjana Gaković filmtörténész tart bevezetőt. 

Az 1959-ben alapított BBS 1961-től évente egy átlagos nagyjátékfilm költségvetéséből gazdálkodhatott. Az összeget az alkotók bemutatási kötelezettség nélkül használhattak fel filmterveik megvalósítására, ami szokatlanul nagy alkotói szabadságot nyújtott a kor művészei számára. 

Az 1969-ben a Filmkultúra című filmmagazinban megjelent Szociológiai filmcsoportot! című kiáltvány egy olyan filmmozgalom létrehozását szorgalmazta, amely a szociológia és az antropológia módszereit használva a legégetőbb társadalmi problémákat vizsgálja. A munkásosztály élethelyzetei és problémái egyre inkább filmesek érdeklődésének középpontjába kerültek. 

A stúdión belüli dokumentarista megközelítési módok sokfélesége, valamint a dokumentarizmus és a fikció határainak intenzív vizsgálata az 1970-es évek elején önálló irányzatot eredményezett, amely Budapesti Iskola néven vált ismertté – a filmkészítők egyszerre alkalmazták a fikciós és dokumentumfilmes módszereket és megközelítést, a forgatókönyvek a főszereplőkkel folytatott beszélgetések alapján készültek, a szereplők gyakran saját életüket játszották (újra). A Budapesti Iskola talán legismertebb példája Tarr Béla Családi tűzfészek című fikciós dokumentumfilmje 1977-ből, amelyben a család szűkös élettere újra és újra heves konfliktusokhoz vezet. 

BBS 3 ǀ Fikciós valóság
Fagyöngyök (r.: Ember Judit, 1978, 86 perc) magyar nyelven, angol felirattal 
2021.06.22., 19:00 

Ember Judit a Fagyöngyök című dokumentum-játékfilmet megelőzően már több mint tíz filmet készített, köztük a Gazdag Gyulával közösen rendezett A határozat-ot (1972), amelyet az Amerikai Filmintézet beválasztott minden idők száz legjobb dokumentumfilmje közé, miközben Magyarországon egészen a nyolcvanas évekig tiltólistán volt. A „javíthatatlan” Ember Judit újra és újra belefogott az államszocialista rendszer számára kényelmetlen filmprojektjeibe, amelynek következtében ő lett a korszak „legbetiltottabb“ rendezője. Filmjei újra és újra megakadtak a cenzúra rostáján, annak ellenére hogy sosem agitálnak a rendszer ellen. A szereplők csupán elmondják, megmutatják, hogy mi történt velük vagy mi történik velük nap mint nap – mindenféle felháborodás vagy szemrehányás nélkül, kérlelhetetlen egyszerűséggel. 

Témájának érzékenysége miatt a Tantörtént (1976) című filmet is betiltották annak idején – a film egy öngyilkossági kísérletet elkövető fiatal lányról szól. Ugyanezt a lányt, aki időközben két – hamarosan három – gyermek édesanyja, látjuk viszont a Fagyöngyök-ben, Ember Judit egyetlen fikciós dokumentumfilmjében. Ember magától értetődő együttérzéssel és szelíd humorral tárja elénk a család hétköznapjait, a mindennapi napi küzdelmet az egyről a kettőre jutásért. A rendező egymást segítő, egymásra támaszkodó nők három generációját mutatja be és a forgatás során olyan közel kerül a családhoz, hogy – a dokumentumfilmezés történetében először – a kamera jelen lehet a műtőben császármetszéssel végrehajtott szülés során és rögzítheti az egyszerre felemelő és felkavaró eseményt.

A vetítés időpontja: június 22., 19 óra
Helyszín: CHB és online.

A CHB-ban és az online vetítésen is ingyenes a részvétel. 

Regisztráció az online vetítésre: buero@hungaricum.de

A vonatkozó szabályozás értelmében a CHB épületében FFP2-es maszk viselése kötelező, a belépés csak aktuális negatív koronateszttel vagy egy, az immunitást igazoló dokumentummal lehetséges. Az ülőhelyek száma korlátozott, az előírás szerinti adatok felvétele helyben történik. 

A BBS-sorozat negyedik, Erdély Miklós filmjeit bemutató vetítésen (BBS 4) Enyedi Ildikó filmrendező, Erdély egykori tanítványa lesz a vendégünk. „A magyar avantgárd atyjaként“ számon tartott Erdély Miklós építész, képzőművész, író, művészettörténész és filmrendező a 60-as évektől egészen a 80-as évekig a budapesti neoavantgárd egyik központi figurája volt. 

A program a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma frissen felújított, digitalizált BBS-anyagából készült és a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

Kurátor: Bottlik Virág