A rabszolgakirálynő

Kertész és Curtis – a rendező korai filmjei

Dátum:  április 10.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Zeughauskino
Unter den Linden 2, 10117 Berlin
null

Jörg Taszman bevezetőjével

Zenei kíséret: Richard Siedhoff (zongora)

AT 1923, 35mm, angol képközi felirattal, 92 min, rendező: Michael Kertesz, forgatókönyv: Vajda László, operatőr: Gustav Ucicky, szereplők: Korda Mária, Adelqui Millar, Arlette Marchall, Beregi Oszkár

Kertész Mihályt az egyiptomi zsidók rabszolgaságának bibliai története inspirálta a Sasha-Film számára rendezett utolsó monumentális és költséges filmjének elkészítésére. A nézők ismét egy szerelmi történetnek lehetnek tanúi, melynek főszereplői Merapi, a zsidó rabszolga és Széthi, a fáraó fia. Merapit Korda Mária, Korda Sándor akkori felesége alakítja.

A példátlanul magas produkciós költségű kalandokban gazdag, érzelmes történelmi eposz látványos trükkjeivel még a hollywoodi producereket is lenyűgözte. Kertész számára ez a film volt a belépő az amerikai álomgyárba.

A vetítés az Kertész és Curtis – a rendező korai filmjei című sorozat része, amely a Michael Curtiz néven világhírűvé vált magyar származású rendező, Kertész Mihály Magyarországon és Ausztriában készült alkotásait mutatja be. A Zeughauskino sorozatának kurátora Jörg Taszman.