A Magyar Konyha Napja

Idén bemutatkozik Nagykanizsa Város és a híres zalai dödöllé!

Dátum:  szeptember 17.
Időpont: 14:00
Helyszín:  Európa tér és a Liszt Intézet Zágráb
Augusta Cesarca 10.

Szeretettel meghívunk mindenkit a Magyar Konyha Napjára, melyet 2021. szeptember 17-én, pénteken ötödszor rendezünk az Európa téren. Idén bemutatkozik Nagykanizsa Város és a híres zalai dödölle!

PROGRAM:
16:00 - Megnyitó

  • dödöllefőzés és kóstolás
  • magyar borok bemutatkozása
  • néptáncosok fellépése
  • a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség bemutatója  

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

null

Nagykanizsa

A Zalai-dombság lágy lankái között, a Balaton déli csücskétől nem messze, öt út találkozásánál fekszik Nagykanizsa. Magyarország egyik legzöldebb városa, az ország dél-nyugati kapuja. Modern, dinamikusan fejlődő megyei jogú város. A település történelmi hangulatú utcái, háromszög alakú zöld terei és parkjai a múlt gazdag örökségének lenyomatai.

A dél-zalai település nemcsak háromszög alakú terekben, hanem köztéri alkotásokban is gazdag. A város utcáit járva lépten nyomon a múltról a ma emberének mesélő szobrokba, emléktáblákba botlunk.

A település érdekessége, hogy a 17. keleti hosszúsági körön fekszik. Kevesen tudják, hogy Nagykanizsa Magyarország egyetlen ilyen városa.

S ha valaki bakancsot húzva, a természetet járva töltődne fel, annak is kiváló úti cél Kanizsa és környéke. A város melletti Csónakázó-tó, mint szabadidő központ és turisztika-természeti attrakció kiemelkedő, a dimbes-dombos zalai táj pedig számos teljesítésre váró turistaútvonallal hívogatja a természetjárókat.

Nagykanizsa a dödölle fővárosa! 

A nemzeti értéktárban szereplő kedvelt krumplis ételnek, a dödöllének nagy hagyománya van Zala megyében. Hasonló étkekkel az ország különböző tájegységein is találkozhatunk, azonban az eredeti dödölle Murafölde fővárosához, Nagykanizsához, illetve környezetéhez kötődik. Nem véletlenül rendeznek a dödöllének külön fesztivált Nagykanizsán.

Ez a zalai-vasi parasztétel ma már a legkifinomultabb éttermek konyháján is megállja a helyét. Elkészítése a gyakorlott háziasszonyoknak nem okoz problémát, rendszeresen kerül a zalai asztalokra akár önálló fogásként, akár vadpörkölt kísérőjeként. Minden családnak megvan a titka, hogyan lesz kívül kissé ropogós, belül mégis lágy ez a krumpli alapú, viszonylag olcsó és egyszerű étel.

A dödöllét már a 18. századi szakácskönyvekben is megemlítik. Az eredeti recept szerint valamilyen kásából készítették, legtöbbször köleskásából. A kását kihűtötték majd ezt szeletelték fel metélté és újra felmelegítették. Tehát eredetileg ez egy maradékmentő recept volt. A dödöllét köretként is fogyasztják, általában valamilyen szaftos ételhez, mint a pörkölt. A hagyományos zalai megközelítés szerint, viszont tejföllel, szalonnával és hagymával ették, ahogyan a sztrapacskát is.

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 40 dkg burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 1 fej lilahagyma
  • ízlés szerint só
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl tejföl

A burgonyát hámozza meg, majd vágja fel vékony karikákra. Tegye fel főni, a vizet sózza meg. Ha a burgonya megfőtt, annyi vizet hagyjon rajta, hogy egy ujjnyira ellepje. Törje meg, majd adja hozzá a lisztet, és addig keverje a tűz fölött, amíg a dödölle el nem válik az edény falától. Olajon pirítsa meg a lilahagymát, addig a dödölle tud hűlni egy keveset. Ezután a dödöllét nyújtsa ki 1-1,5 cm vastagra, kanállal szaggasson belőle nagyobb galuska formákat. Serpenyőben egy-két csepp olajon pirítsa mindkét oldalát aranybarnára, majd tegyen a tetejére a pirított lilahagymából és locsolja meg tejföllel.

Zalagyöngye Néptáncegyüttes

Az 1997-ben alakult, Zalai Príma-díjas táncegyüttes tagjainak célja, hogy előadásaikkal mosolyt csaljanak az emberek arcára, egy kis színt vigyenek a szürke hétköznapokba, ezzel is elősegítve a hagyományok átörökítésének folyamatát.

A táncegyüttes ’97 őszén alakult egy baráti társaságból. Előtte már mindenki táncolt valahol és elhatározták, megpróbálják, saját erejükből mire jutnak.

Magyarország tájegységeinek néptáncai mellett egész estés műsorok is szerepelnek repertoárjukban. Ezek a műsorok a falusi élet szinte minden jelentős pillanatát színpadra viszik: ilyen a Zalai lakodalmas, a Szüreti mulatság, a Vásár, a Kiskanizsai betlehemes, a Vonulnak a regruták vagy a Fonó.

KOKSZ – Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség

Mottójuk: Hulladékvasból nemesfém!

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség, vagyis a KOKSZ létrejöttét egy baráti fogadás apropója adta 2013-ban. A szívélyes, érdeklődő fogadtatás nyomán elindult a tényleges kerékpárgyűjtés, csapatépítés és az egyesület megalapítása.

Céljuk a régi, 1940 évek előtti kerékpárok felkutatása, megmentése; 1900-as évek előtti kerékpárok, velocipédek, triciklik, működés közbeni bemutatása korhű öltözetben; a ma ismert kerékpárok fejlődési fázisainak bemutatása.

A KOKSZ állandó résztvevője reformkori rendezvényeknek, színfoltja szüreti felvonulásoknak, falunapi bemutatóknak.