Film + előadás | Az utolsó vacsora/The last supper

Dátum:  április 1.
Helyszín:  Online
-

FIGYELEM! Az koronavírussal kapcsolatos aktuális intézkedések értelmében a filmvetítés online kerül megrendezésre. Aki élni szeretne a lehetőséggel, kérjük jelentkezzen a ANMELDUNG@COLLEGIUMHUNGARICUM.AT e-mail címen, jelezve azt is, hogy eredeti magyar nyelven vagy angol szinkronnal szeretné megtekinteni a filmet. A beérkezett e-mailekre válaszban a vetítés napján elküldjük az eléréshez szükséges adatokat.

AZ UTOLSÓ VACSORA

2019, 11"
animációs film
Rendező: Rófusz Ferenc
Forgatókönyv: Békési Sándor
Vágó: Polecsák Lajos
Producer: Hajdú Zsófia
Zene: Pacsay Attila
Animáció: Rofusz Ferenc, Kosaras Mihály, Riha Erika

Leonardo da Vinci „Az utolsó vacsora" című művének animációs festményfilmként történő feldolgozásával az alkotók emléket szeretnének állítani e páratlan remekműnek. Az emberi mulandóságot jelképező kép ugyan elveszhet, eltűnhet, de a megváltás és a szeretet üzenete az egész emberiség számára közös és örök.
(Forrás: nfi.hu)

MAGYAR vagy ANGOL NYELVEN

A filmhez kapcsolódóan az érdeklődők egy vallástörténeti előadást is meghallgathatnak. Simon Ferenc esperes úr, bécsi magyar római katolikus főlelkész német nyelvű előadásában eleveníti fel, hogy mi történt az utolsó vacsorán, és kitér arra is, hogy mi a jelentősége a mai kor keresztényei számára.

null

Rófusz Ferenc, aki 1981-ben „A légy” című filmjéért elnyerte a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat, pár évvel ezelőtt Leonardo da Vinci „Az utolsó vacsora" című művét dolgozta fel animációs festményfilmként. A Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét negyven évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A film a Magyar Média Mecenatúra támogatásával végül az eredeti tervek alapján valósult meg, az alkotók egyetlen képkockát sem változtattak. Bár a koncepció az eredeti maradt, a film 21. századi technológiákkal, így 3D-animációval készült, a nyolcezer rajzot digitálisan készítették és színezték.

A film üzenete szerint az emberi mulandóságot jelképező kép ugyan elveszhet, de a megváltás és a szeretet üzenete az egész emberiség számára közös és örök.