Tóth-Vásárhelyi Réka Kokesi kiállítás a Cugaru Kokesikan múzeumban

Dátum:  április 11. - június 21.
Helyszín:  Tsugaru Kokeshikan
72-1 Fukuro Toyama, Kuroishi , Aomori Prefecture, 036-0412

Április 7-én megnyílt Tóth-Vásárhelyi Réka iparművész kokesi (kokeshi, hagyományos japán fabábu) kiállítása a Tokiótól kb. 600 kilométerre fekvő Aomori tartományban, a Cugaru Kokesikan múzeumban.

A múzeum 1988-ban nyílt, Aomori tartomány Cugaru régiójában, mely híres a kokesi-készítésről. Kizárólag kokesi-bábuk kiállítására és népszerűsítésére specializálódott, jelenleg 4000 hagyományos japán fabábut mutat be állandó kiállításán, emellett modern darabokat „art kokesi” kiállításán. Időszakos kiállításokat is rendeznek, itt kortárs japán és külföldi művészek is bemutatkoznak. Kokesikészítő-mester bemutatója és interaktív programok, kokesi-festés is szerepelnek a múzeum kínálatában.

Kokesi-bábukat Japánban az Edo-kor második felében, vagyis a 18-19. században kezdtek készíteni, elsősorban hegyes-erdős, valamint termálfürdőkkel rendelkező vidékeken. Az erdős vidékeken dolgozó, mindennapi használati tárgyakat készítő fafaragó mesterek a fürdőkben gyerekjátékként árusított fabábukat elkezdték festéssel díszíteni, ezt tartják a kokesi kezdetének. Mára tizenegy, forma és díszítés szempontjából eltérő kokesi-hagyományt különböztetnek meg Japánban, és a témában alkotó, könyveket is publikáló Tóth-Vásárhelyi Rékához hasonlóan külföldi iparművészek is foglalkoznak ezzel a japán hagyománnyal.