Rólunk

Fotó: Walton Eszter

Fotó: Walton Eszter

A magyar külképviseletek égisze alatt működő tallinni Magyar Kulturális Intézet a magyar kultúra egyik legjelentősebb közvetítője Észtországban megalapítása, 1992. szeptember 23. óta.

Célunk a magyar kulturális örökség széleskörű bemutatása az észt és az itt élő magyar közösség számára. Intézetünk a kultúra eszközeivel fűzi szorosabbra a Magyarország és Észtország közötti kapcsolatokat, erősíti a két ország közötti kulturális, oktatási és tudományos együttműködést, valamint ápolja és építi a magyarországi és Magyarország határain túl élő magyarság kulturális értékeit és kapcsolatait.

Koncertjeinken, előadásainkon, kiállításainkon és közösségi programjainkon keresztül a folyamatosan megújuló magyar kultúra sokszínűségét mutatjuk meg. Programjainkkal szeretnénk ösztönözni a magyar és az észt művészek, kulturális szakemberek közötti együttműködést, valamint, hogy minél több észt érdeklődő látogasson el Magyarországra. Kiemelt feladatként tekintünk az Észtországban élő magyar nemzeti közösséggel való kapcsolattartásra, gyermekfoglalkozásainknak, táncházainknak köszönhetően pedig a legkisebbeknek is szórakoztató, és kreatív időtöltést tudunk kínálni.

Az Intézet rendszeresen együttműködik észt kulturális intézetekkel és fesztiválokkal, többek között az Észt Intézettel, a Fenno-Ugriával, a Jazzkaar-ral és a PÖFF-el. Az Intézet a kezdetek óta tagja az EUNIC Tallinn-nak, az európai uniós tagállamok kulturális intézetei hálózatának, amely további lehetőségeket rejt az együttműködésre.

Az Intézetben nyelvoktatással kapcsolatos tevékenységet is ellátunk és támogatjuk a tartui magyar lektor tevékenységét. Ezen felül könyvtárat és galériát is fenntart az állami tulajdonú ingatlanban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre és kövessen minket közösségi médián, hogy közvetlenül értesülhessen programjainkról!