Gasztronómia

Nokedli, galuska, Spätzle. Egyik szó sem cseng felettébb magyarosan. A három gasztronómiai „fogalom” – s még bővíthetnénk a sort – közel ugyanazt az ételt jelöli. Miben hasonlítanak? Liszt és tojás kerül mindegyikbe, bő, sós vízben főnek, s leginkább valamely zsírosabb komponensű szósz, sajt, vagy húsétel köretéül szolgálnak, ám szólóban is ízletesek. Fél Európa ismeri ezeket a rendkívül egyszerű, laktató tésztaételeket, így akár több úton is bekerülhetett a magyar konyhába, ahol rangos szerepet játszik mind a mai napig. Mifelénk a leginkább elterjedt a vágódeszkáról, késsel szaggatott változat. De akadnak háztartások, ahol már a szlovák, cseh, osztrák, vagy a bajor-sváb eszközök, így a lyukacsos gyalu-szerű galuskaszaggató vagy a spätzle-prés is a konyhafiókok állandó lakója.

Előző kérdésünk megfejtése: Az Egri csillagok című játékfilm csatajeleneteit a Budapest tőszomszédságában fekvő apró falu, Pilisborosjenő határában forgatták. A török iga alatt teljesen elnéptelenedett falut leginkább katolikus sváb bortermelő családokkal telepítették be. Ekkortól egyre gyakrabban jelenik meg neve Weindorfként az írott forrásokban.

E heti kérdésünk: Mely németből átvett kifejezésből eredeztethető a magyar nokedli szavunk?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nokedli#/media/F%C3%A1jl:Sp%C3%A4tzle-02.jpg

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nokedli#/media/F%C3%A1jl:Sp%C3%A4tzle-02.jpg