Október 23-án ünnepeltük Bálint Ágnes magyar írónő születésének 100. évfordulóját. Hamarosan megjelenik a Mazsola és Tádé című könyve Ivanka Pavlova fordításában

Október 23-án ünnepeltük Bálint Ágnes magyar írónő születésének 100. évfordulóját. Bálint Ágnes a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós-műsorkészítés egyik megalapozója, író, fordító.

Irodalmi sikereinek egyik forrása a könyvek iránti szeretete. Öt éves korában megtanult olvasni, és első olvasmányai igen nagy hatással voltak rá. Hat éves korától írt és rajzolt meséket, melyek 12 éves korától meg is jelentek. 14 éves korában folytatásokban közölték a FÁNNI, A MODERN TÜNDÉR című, első meseregényét.

1958-ban belépett az újonnan alakult Televízió Gyermek- és Ifjúsági Osztályára, ahol szerkesztő-dramaturgként kis híján harminc évig, 1986-os nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Az általa készített műsorok mindig lebilincselőek és tanulságosak voltak, és gyermekgenerációk kedvenceivé váltak Magyarországon.

Bálint televíziós pályafutásával párhuzamosan folyamatosan alkotott. Számos általa írt történet vált klasszikussá Magyarországon és a világ számos más országában. Legnépszerűbb munkái közé tartozik a Mi újság a Futrinka utcában?, a Brunó kapitány, A szitakötők szigetén, az Egy egér naplója, a Mazsola és Tádé. Bálint történetei tiszta gyermeki érzelmeket, melegséget, őszinteséget hordoznak, és mosolyt keltenek olvasóikban.

1997-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetésben részesült.

A kép forrása: a Bálint Ágnes Emlékház Facebook-oldala

A kép forrása: a Bálint Ágnes Emlékház Facebook-oldala

Mazsola Bálint Ágnes egyik legismertebb képernyő- és mesehőse. Mazsola először 1965-ben jelent meg, és a világ több nyelvére lefordították. Bálint Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmából a Miranda Kiadó örömmel adja hírül, hogy a Mazsola és Tádé hamarosan nálunk is megjelenik Vladimir Szutejev, a „Mesék és képek” felejthetetlen szerzőjének illusztrációival, és Ivanka Pavlova kitűnő fordításában.

null