A BFZ-t választották Az év zenekarának

A fantasztikus hírt október 4-én jelentették be a Gramophone gálarendezvényén Londonban, ahol a díjat Simor András kuratóriumi elnökkel Erdődy Orsolya menedzser-igazgató vehette át. 

rdődy Orsolya és Simor András kuratóriumi elnök (forrás: a Budapest Fesztiválzenekar)

rdődy Orsolya és Simor András kuratóriumi elnök (forrás: a Budapest Fesztiválzenekar)

Fischer Iván a rendezvényre küldött videóüzenetében hangsúlyozta, az együttes célja az alapítás óta sosem a versenyzés volt, hanem a közönség szolgálata itthon és nemzetközi szinten is, minden formában és minden korosztálynak. Iván Fischert mélyen meghatotta, hogy a nemzetközi közönség a BFZ-t választotta az év zenekarának. „Ez a legnagyobb siker, amit magyar zenekar valaha elért, és ez muzsikusaink, munkatársaink, hazai közönségünk és nagylelkű támogatóink, fenntartóink sikere is” – mondta. A világ legrangosabb komolyzenei szaklapjának versenyében az együttes mások mellett a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elismerésért, és a szavazatok több mint harmadát (!) kapta meg. A BFZ-t az előző évi Brahms-felvétele alapján szakmai zsűri jelölte a tíz legjobb közé, amelyből a nemzetközi közönség választhatta ki kedvencét. A BFZ-re minden bizonnyal nem csak a magyar közönség szavazott: lemezeik mellett állandó turnézásaiknak is köszönhető, hogy óriási rajongótáboruk van többek között Németországban, az Egyesült Királyságban és Amerikában is.

A héten együtt ünnepelték koncertjeiken a sikert a Müpában. A kezdés előtt a színpadra vitte a díjat Erdődy Orsolya és személyesen köszönte meg a közönségnek a szavazataikat, rajongóik pedig egy erre az alkalomra készített háttérfal előtt fényképezhették magukat.

A zenekar jövőre ünnepli alapításának negyvenedik évfordulóját: a BFZ 1983 decemberében tartotta első nyilvános hangversenyét a Zeneakadémián, és az elmúlt közel négy évtizedben a világ egyik legjobb komolyzenei együttesévé vált, amely a magas szakmai színvonal mellett a folyamatos megújulásnak és a klasszikustól eltérő koncertformáiknak is köszönhető. A világ legrangosabb koncerttermei mellett rendszeresen adnak ingyenes kamarakoncerteket templomokban és egykori zsinagógákban, idősotthonokban, illetve évente egyszer nagyszabású szabadtéri hangversennyel ajándékozzák meg a budapestieket. „Zenészeimnek mindig azt mondom, a feladatuk, hogy élvezzék a zenélést, és ezt az örömöt a hallgatósággal is osszák meg” – vallja Fischer Iván. Közösségi aktivitásaik mellett az éjféli, informális hangulatú Midnight Music eseményeik, autistabarát Kakaókoncertjeink, vagy évvégi Titokkoncertjeink is kreativitásukat és a közönség iránti elkötelezettségüket hirdetik világszerte.