VIII Allegra Nemzetközi Fesztivál és Akadémia 2022. | Paralell - koncert Fenyő László gordonkaművész részvételével

Dátum:  július 19.
Időpont: 16:30
Helyszín:  Szófia – Zala „Bulgária”
Szófia 1000, Akszakov u. 1.

Műsor:

B. Smetana: Vonósnégyes No. 1 E-moll

A. Dvořák: Vonósnégyes No. 2 op. 77, G-Dúr

Időtartam: 70 perc

Szergej Malov - hegedű, Grigori Asz - hegedű, Fenyő László - gordonka, Nimrod Guez - brácsa és Petar Najdenov - nagybőgő

Belépés: jegyek itt!

PÁRHUZAMOK

A kamarazene az intim, bensőséges kifejezésnek ad teret. Ez a tér, bár szűk, mégis szélesre tárul azok előtt, akik a művészet tiszta és magas szintjére vágynak. Azok, akik befelé akarnak hallgatni és hiúság nélkül akarnak a nagy mesterekkel kapcsolatba lépni. Ha a kamarazenét elhivatott művészek szólaltatják meg, akkor az élmény teljessége garantált. B. Smetana kvartettjében osztja meg siketségének tragédiáját, utódja, Dvořák pedig vonósnégyesében vallja meg Csehország iránti szeretetét ("népemnek" - áll a dedikációban). Sötétség és fény / kétségbeesés és remény - ez a koncert kerete, amelyet olyan művészek adnak elő, akik számára a kamarazene egyszerre ügy és öröm... és bízunk benne, hogy ez a közönségre is hatással lesz.

null

Fenyő László zenei tanulmányait szülőhazájában kezdte. 13 éves volt, amikor felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába, Mező László professzorhoz. Főiskolai tanulmányait néhány év után Lübeckben, David Geringas professzornál folytatta.

Ezekben az években rendkívüli technikai képzettsége, biztos stílusérzéke és szokatlanul nagy repertoárjának köszönhetően egy sor nagy nemzetközi versenyen ért el előkelő helyezést, többek között a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, Párizsban a Rosztropovics Versenyen, az Adam Nemzetközi Gordonkaversenyen Christchurch-ben (Új Zéland) és a Magyar Rádió Gordonkaversenyén, Budapesten. Tanulmányainak befejezése után Bernard Greenhouse professzornál (USA) tökéletesítette tudását. Fenyő László néhány éve egyre intenzívebben foglalkozik a tanítással is. Több országban ad rendszeresen mesterkurzusokat, 2009-től kezdődően a Frankfurti Zene- és Képzőművészeti Főiskola docense, 2012-től pedig a karlsruhei Zeneművészeti Főiskola tanszékvezető professzora. 1997-től 2001-ig a Philharmonia Hungarica, 2001-től 2012-ig pedig a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának szóló-csellistája volt.

Fenyő László egy 1695-ben készült Matteo Goffriller mesterhangszeren játszik.

Fenyő László szófiai látogatását a Liszt Intézet Szófia támogatja.

null