Benedek Barna | Törés

Dátum: 2021 december 7. - 2022 február 22.
Időpont: 16:30
Helyszín:  Liszt Intézet Szófia
Akszakov u. 16.

A Liszt Intézet Szófia és a nonsofia Egyesület örömmel meghívja Önöket az optikai művész Benedek Barna első független kiállítására Bulgáriában. Az 1973-ban született festőművész, kurátor és tanár az egyik legizgalgalmasabb alakja a magyar kortárs geometriai szcéna képviselőinek, valamint Viktor Vasarelyhez, az op art megalapítójához hasonlóan pécsi születésű, - az ottani Tudományegyetem Művészeti Karán végzett 2007-ben vizuális nevelőtanárként.

Fotó: Sulyok Miklós

Fotó: Sulyok Miklós

Ma már nem titok, hogy Magyarország azon európai országok közé tartozik, amelyekből a két világháború közötti modernizmus eszméinek legnagyobb képviselői kikerültek. Moholy-Nagy László, Breuer Marcell, Huszár Vilmos, Molnár Farkas, Kassák Lajos és sok más magyar képzőművész és építész állította fel az irányzatnak esztétikai és funkcionális alapjait.

Kísérletezve az elődei által meghatározott fogalmakkal (a geometrikus formákkal, színekkel, fénnyel és ezek ritmusaival, mértékével és irányával) Benedek Barna ügyesen készteti a közönséget a racionális érzékelés határának átlépésére. Tizenegy műve játékosan repít el bennünket az ideális szépség és az egyetemes harmónia világába.

Fotó: Sulyok Miklós

Fotó: Sulyok Miklós

Benedek Barna már évtizedek óta nemzetközileg elismert. 2000 óta számos díj nyertese, és első önálló kiállítására 2001-ben került sor. Műveit bemutatták a Ludwig Múzeumban, galériákban országszerte Magyarországon, valamint Németországban, Svájcban, Ausztriában, Lengyelországban, és többek között Horvátországban. 2012-ben részt vett az első alkalommal megrendezésre kerülő az „Ortogonál” tárgy nélküli és konstruktív művészet nemzetközi fórumán. Számos nemzetközi kiállítás kurátora is volt az OSAS kollektíva projektjeinek keretében, amelynek alapítója a posztkonceptuális alkotó, Maurer Dóra.

Benedek Barna azonban nem csak a festészet területént alkot. Jelentős szerepet játszik az életében a grafika és a zene is. Aki ha legalább egy kicsit is ismeri a magyar underground felhozatalát, biztosan találkozott már zenekának nevével: "Burzsoá nyugdíjasok". A híres pécsi punk zenekar kulcsszerepet töltött be a város klubéletében nyolc teljes évig, mely felállásban Barna énekelt és gitározott.

null

Hol: Liszt Intézet Szófia

Mikor: december 7., kedd, 18.30

A kiállítás a nonsofia egyesület együttműködésével valósul meg.