Te rongyos élet / Az én XX. századom c. filmek vetítése

Dátum:  december 3. - december 4.
Helyszín:  online
vimeo.com

Te rongyos élet és Az én XX. századom című filmek vetítése

Régi magyar mozi | Projektvezető: doc. Ivan Ivanov

null

AZ ÉN XX. SZÁZADOM, r. Enyedi Ildikó

magyar, 1988, 99 perc, fekete-fehér

rendező: Enyedi Ildikó, forgatókönyvíró: Enyedi Ildikó, dramaturg: Révész László, Kardos István, operatőr: Máthé Tibor, vágó: Rigó Mária, zene: Vidovszky László, szereplők: Eszenyi Enikő, Dorota Segda, Reviczky Gábor, Oleg Jankovszkij, Ács János, Máté Gábor stb.

1899 szilveszterén a XX. századdal egyszerre érkezik Magyarországra az Orient expresszen Dóra és Lili, az egymástól kisgyermekkoruk óta elszakított, s azóta is külön utakon járó ikerpár. Dóra könnyelmű kis szélhámosnő, Lili anarchista. Egyszerre szállnak le a vonatról, de továbbra sem találkoznak. Z. úr különös arisztokrata, az új század tudományának, technikai találmányainak, eszméinek rabja. Külön-külön ismeri meg a két lányt, akik számára eggyé olvadva a Tökéletes Nőt jelentik. A tükörlabirintusban rájön, hogy az egy: kettő, és így már nem is fontosak számára. Z. úr egyedül marad. Az idő visszafelé pereg, Edison feladja táviratát: csodálatos a világ. Egy lagúna vizén száguld velünk a kamera a végtelenbe.

Díjak: Arany Camera - Cannes, 1989, különdíjak – az Edinburghi, Las Vegasi stb. fesztiváloktól

null

TE RONGYOS ÉLET, r. Bacsó Péter

magyar, dráma, szatíra, 111 perc, 1983

rendező: Bacsó Péter, forgatókönyvíró: Bacsó Péter, zeneszerző: Vukán György, operatőr: Andor Tamás, vágó: Morell Mihály, szereplők: Udvaros Dorottya, Bezerédi Zoltán, Kern András, Szacsvay László, Őze Lajos, Csuja Imre stb.

1951-ben vagyunk, Sziráky Lucy csinos, ambícióval teli operettszínésznő. Szépen ívelő karrierjét keresztbe töri a kitelepítés. Volt férje grófi rangja miatt el kell hagynia a fővárost. Számára kétszeresen is nehéz a beilleszkedés a kényszerű, falusi életbe: távol van valódi lételemétől, a színháztól és meg kell küzdenie arisztokrata társai ellenszenvével is, akik betolakodónak tekintik. De Lucy vérbeli színésznő és igazi nő. Hamarosan megtalálja a megfelelő hangot a kitelepítettekhez, az őt csodáló férfiakhoz: a falusi párttitkárhoz, a járási rendőrkapitányhoz. De egyszer csak elege lesz...

Hol: online előzetes regisztráció után

Mikor: december 3.

Időpont: 12.00 órától 24 órán keresztül