Sofia Science Festival (2021. május 15.-18)

Dr. Bajer-Molnár Orsolya – evolúcióbiológus előadása

Dátum:  május 16.
Időpont: 09:00
Helyszín:  Sofia Tech Park
bul. Carigradszko sosze 111
null

A XI. Sofia Science Festival 2021. május 15. és 18. között kerül idén megrendezésre a Sofia Tech Park-ban, valamint digitális formában. A jelenlegi járványügy helyzetre való tekintettel az időpontok és a fesztivál megrendezésének módja megváltozhat (digitális vs. élő előadások).

Dr. Bajer-Molnár Orsolya – evolúcióbiológus előadása: "Most látsz, és most nem"

A járványok mindig is félelemben tartották az emberiséget a történelem folyamán. A régi korok pestis járványaitól a COVID-19-ig hirtelen csapnak le, és súlyos veszteségeket okoznak. Megszoktuk már, hogy felvesszük a harcot ellenük és megtaláljuk rájuk a megoldást, de mintha egy dolog rendre elkerülné a figyelmünket: nincs mód arra, hogy előre megjósoljuk őket? Rájuk találhatunk-e, mielőtt ők találnának ránk; és mit is tanultunk meg eddig a betegségek történetéről és fejlődéséről? A Covid-19-ről - amely csupán egy a sok-sok járvány között -, és arról, hogy hogyan lehetne ez a sok, kevesebb szól Dr. Bajer-Molnár Orsolya előadása.

Dr. Bajer-Molnár Orsolya evolúcióbiológus, a bécsi Konrad Lorenz Intézetnél, aki a kutatás mellett a tanítást is szenvedélyének tekinti. Mesterdiplomáját az ELTE biológus szakán szerezte, majd 5 évvel később doktori címét is ugyanitt védte meg. Azután posztdoktori ösztöndíjjal az amerikai Dartmouth College-ben vizsgálta a klímaváltozás élettani hatásait trópusi hidegvérűeken, majd Brazíliában csatlakozott az UFRN kutatócsoportjához. Hazatérését követően kezdett foglalkozni az újonnan megjelenő fertőző betegségek evolúciójával, amelyen jelenleg is dolgozik. Munkája során mindig is tevékenyen részt vett a tudománykommunikációban. TEDx előadásokat tart, rendszeresen szerepel különböző műsorokban, 2018-ban a FameLab Hungary döntőse volt.

Az esemény a Sofia Tech Park közönsége számára lesz elérhető.

Az előadás angol nyelven lesz, bolgár tolmácsolással.

A rendezvény a Magyar Kulturális Intézet együttműködésével valósul meg.

null