Rita Góbi Dance | XVI FEKETE DOBOZ Nemzetközi Színház- és Kortárs Táncfesztivál

Dátum:  június 11.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Plovdiv – Drámai Színház, Kamaraterem
Plovdiv

Hivatalos zárórendezvény: FREESTYLE | RITA GOBI DANCE (Magyarország), japán-magyar koprodukció

Tánc: Ruri Mito (JP)/Fanni Esterházy & Rita Góbi, koreográfia: Rita Góbi, zene: Szegő Dávid, light design: Pavla Beranová (CZ), világosító: Kis Péter, dramaturgia: Zsigó Anna, produkciós asszisztensek: Lena Hashimoto (JP) & Maros Liliána, kreatív producer: Bak Ágnes, pénzügyi támogatás: Budapest Spring Festival, Performing Arts Japan, Creative Europe Programme (i-Portunus), Life Long Burning, Workshop Foundation, Sín Culture Centre, MOHA - Orkesztika Foundation, Ministry of Human Resources, National Cultural Fund, The Saison Foundation. Fotó: Peti Péter, Piti Marcell, Hrotkó Bálint

Góbi Rita munkáira egyként jellemző a bátor kísérletezés és a koreográfia precíz kidolgozottsága. Stílusában jelen van a geometria, a minimalizmus, a redukcióra való törekvés. Legújabb előadása a játékos ember világába vezet.

A pályán két szereplő - Ruri és Rita - közös játékának testi elevensége jelenik meg. A játszótársak koncentrált mozgások – futás, ugrálás, úszás, hol víz feletti-, hol víz alatti létezés – közepette reagálnak egymásra. Ez a verseny azonban nem a gyorsaságról vagy a győzelemről szól. A tánctéren látható küzdelem az eleven, mozgásban lévő testek versengése, ám ezúttal a résztvevők sokkal inkább magukkal, s nem a másikkal vívnak meg. A versenytárs (vagy éppen embertárs) titokzatos testjeleire adott hol harmonikus, hol diszharmonikus reakciók keltik a küzdelem érzetét, a testverseny igazi célját.

A fellépés a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Szófia támogatásával valósul meg.

null

Góbi Rita a Vajdaságban, Újvidéken született, itt kezdte tánctanulmányait is, majd a Magyar Táncművészeti Főiskolán diplomázott Budapesten. Számos külföldi rezidencia- és ösztöndíjprogramon vett részt, úgy mint, az amerikai OMI DANCE Residency, a Visegrádi Alap VARP és a Japán Alapítvány ösztöndíja és a cseh SE.S.TA-KoresponDance.

Pályáját a Pécsi Balettnél kezdte, majd "betáncolta" a független táncszcénát – táncolt a Bozsik Yvette Társulattal, Szabó Réka TünetEgyüttesével, az Andaxínházzal, a Természetes Vészek Kollektívával és a Duda Éva Társulattal. Emellett epizódszerepeket kapott játékfilmekben (például szerepelt Jancsó Miklós Ede megevé ebédem című filmjében), majd 2006-ban megalapította a Góbi Rita Társulatot. Több teljes estés koreográfiát alkotott meg, az utóbbi években külföldi partnerekkel. 2017-ben készült Reptében című szóló előadásával bekerült az Aerowaves Twenty18 válogatásába, illetve 2018-ban megkapta a Lábán Rudolf-díjat. 2018-ban és 2019-ben két japán koprodukciót alkotott – Vibration és Freestyle címmel. Előadásaival folyamatosan turnézik világszerte.

null