Mészáros Máté: A távolság mechanikája | Toplocentrala

Dátum:  április 9. - április 11.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Toplocentrala, Szabadtér
Szófia

2021 tavaszán Mészáros Máté létrehozta A távolság mechanikája című előadásának köztéri és részvételi verzióját. A Mechanics of Distance egy három táncosra és egy zenészre írt konkrét koreográfia, amelyet nyilvános terekben, kiállítótermekben, előterekben, kertekben, tereken és máshol adnak elő. A közönség követi az előadókat a térbe, az általuk választott közelségbe. Az előadás minden alkalommal az adott térhez és helyszínhez igazodik.

Az eredeti kortárstánc produkcióban a statikus és dinamikus testek térben való elhelyezése és mozgatása, az összeillő és össze nem illő rendszerek egy térbe zsúfolása, valamint a testek között keletkező távolság vizsgálata állt a középpontban.

Az előadást meghatározó mozdulatsorok és konstellációkat Fischer Balázs képzőművész grafikákra „fordította le”. A grafikák és az azokhoz tartozó instrukciók ebben a kis füzetben találhatóak meg. A körülbelül egyórás séta résztvevői Mészáros Máté vezetésével maguk is előadókká válva teremthetik újra az előadás koreográfiájának kilenc állomását a grafikák segítségével. A füzet segítségével a résztvevők akár önállóan is végrehajthatják – így az aktív nézői szerepből kvázi előadói szerepbe léphetnek.

Forrás: https://sinarts.org/2020/04/meszaros-mate-a-tavolsag-mechanikaja-2/ Fotók: Bellai László

Forrás: https://sinarts.org/2020/04/meszaros-mate-a-tavolsag-mechanikaja-2/ Fotók: Bellai László

nullnull

MÉSZÁROS Máté a Magyar Táncművészeti Egyetemen szerzett diplomát 1999-ben, ezután a Szegedi Kortárs Balettnél táncolt 3 évig, majd különböző európai társulatoknál fordult meg (CarteBlanche – Norvégia, Lanonima Imperial – Spanyolország, Ultima Vez – Belgium). 2014-ben tért vissza Magyarországra és ugyanebben az évben készítette Hinoki című előadását is, ami a Trafóban debütált. Az ezt követő teljes estés darabját 2018-ban mutatta be szintén a Trafóban United Space of Ambivalence címmel. Több európai tánc- és színházi társulattal dolgozik együtt rendszeresen vendég koreográfusként, valamint tanít, workshopokat tart profi táncosoknak. Koreográfiáira jellemző a magas szintű fizikalitás, a test mint szerkezeti egység használata. 

Fotó: Dömölky Dániel

Fotó: Dömölky Dániel

Mészáros Máté: A távolság mechanikája

Koreográfia és térkoncepció: Mészáros Máté

Az előadás társalkotói és előadói: Mészáros Máté, Jenna Jalonen, Vadas Zsófia Tamara, Porteleki Áron

Producer: SÍN Művészeti Központ

Grafika: Fischer Balázs

Füzetterv: Korolovszky Anna

április 11, hétfő, 19:30, Тoplocentrala – Nagyterem - Helyspecifikus performansz. Hossz: 60 perc. Jegyek kaphatóak: itt

április 12. kedd, 16:00, április 12. kedd, 18:00, Szabadtéri - Performatív interaktív séta. Hossz: 60 perc. Jegyek kaphatóak:  itt Séta 1 és itt Séta 2

A három eseményről: itt

Kétnapos workshop - koreográfiát tanulóknak és professzionális táncosoknak. Április 10. 10:00-12:00 Április 12. 10:00-12:00 Maximális létszám: 20 fő Részletek: itt

null

A távolság mechanikája c. produkció megvalósulását Bulgáriában a Perform Europe platform teszi lehetővé, a SÍN Művészeti Központtal, az ACT alternatív színházi fesztivál és a Toplocentrala közreműködésével.