bul. Cár Borisz III. 59., Szófia

A Liszt Intézet - Szófiai Magyar Kulturális Központ a HRC Culinary Academy-vel, a budapesti Gundel étteremmel, a szófiai Talanti étteremmel és a Food Connectionnel együttműködésben meghívja Önt, hogy ismerje meg a gulyás elkészítésének műhelytitkait, és élvezze a magyar borok választékát. Helyszín: HRC Culinary Academy, bul. Cár Borisz III. 59., Szófia.
Mesterkurzus: Április 25.
Magyar brunch: Április 25-26.
A rendezvényt a Paprika – Magyar Élelmiszerek Boltja, a Kotányi Bulgaria és a Hungarian Wine Embassy támogatja.
„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével” – írta egykoron Gundel Károly.
A gulyásleves éttermi változatát ő találta ki, méghozzá úgy, hogy az alapja a gulyás paprikás pörkölt legyen.
Nemzetközileg is elterjesztette a receptúrát, így az étel a nagy hírnevét a Gundel étteremnek köszönheti.

Gulyásleves. A kép forrása: gundel.hu
Moldován Viktor, aki a japán Hokkaidó szigetén vezette a VÍZ Étterem konyháját, 2022-ben hazaköltözött és jelenleg a legendás Gundel étterem executive séf posztján áll helyt Wolf András, az Eventrend corporate séfje mellett, és többek között a Gundel saját klasszikusait élesztették újra, olyan ikonikus magyar ételeket, mint a palóclevest, az Újházy-tyúkhúslevest, a Kárpáti-fogast, a somlói galuskát és a Gundel-palacsintát.

Виктор Молдован. Фото: gundel.hu
A legendás Gundelt 131 évvel ezelőtt alapították. Vendégkörébe hollywoodi hírességek és királyi családok tartoznak, a leghíresebbek közülük Erzsébet királynő és Fülöp herceg, II. János Pál pápa és Yoko Ono. A Gundel étterem ízelítőt ad vendégeinek a magyar konyha remekeiből.
Az 1894-ben megnyílt étterem 1910 óta viseli Gundel Károly nevét. Zseniális ötletei voltak új ízek, ételek komponálásához. Szakácsainak tanácsokat adott, mit mivel párosítsanak. És amikor elkészültek a fogások, kóstolás útján finomította azokat a tökéletességig.
A Gundel étterem a magyar konyha legendás hagyományait idézi meg.
A marha gulyáslevest klasszikusan marhalábszárból készítik. Mi azonban az állat legfinomabb részét, a zsírral átszőtt pofahúst használjuk fel, mert az omlós hús különleges ízanyagokkal gazdagítja levesünket. A legfinomabb gulyásleves titka a felhasznált gyökérzöldségek aránya és állaga. A csipetke hagyományos módon készül. Az apróra vágott frissítő zöldek minden falatnál izgalmas vibrálást adnak a selymesen sűrű leves gazdag ízéhez.
A „magyar gulyásleves” 2017 óta hungarikum. A "hungarikum" a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.

Ресторант "Гундел". Фото: gundel.hu
Класическата супа гулаш се приготвя от говежди джолани. В ресторант „Гундел“ обаче използват най-вкусната част от животното, мраморирани говежди бузи, защото крехкото месо обогатява супата със специфичните си вкусове. Месото, представляващо основата на супата, се готви в продължение на 3 часа. Тайната на най-вкусната супа гулаш според „Гундел“ са съотношението и консистенцията на използваните кореноплодни зеленчуци. Нудлите се приготвят по традиционен начин. А при всяко загребване в копринено гъстата супа нарязаните на ситно свежи зеленчуци придават вълнуващи вибрации към богатия вкус.
Унгарската супа гулаш е Хунгарикум от 2017 година. Хунгарикум е събирателно понятие, с което се назовават върхови постижения на унгарците в различни сфери на икономиката, архитектурата, техниката, аграрното стопанство, културата, гастрономията, здравето, изкуството и се отличават характерни за тях специфики, уникалност и качество.
Също както името на най-известния унгарски футболист Пушкаш и супата гулаш напомня на повечето чужденци за Унгария.

Fotó: gundel.hu
Szervező
Az 1948-ban alapított szófiai Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ az egyik legrégebbi külföldi kulturális intézet Bulgáriában. A Magyar Kulturális Intézet küldetése, hogy bemutassa a legkiválóbb magyar zenészeket, művészeket, írókat, és koncertekkel, kiállításokkal, irodalmi felolvasásokkal, filmvetítésekkel inspirálja a kultúra szerelmeseit. Az Intézet megalakulása óta nagy népszerűségnek örvend, tevékenységét egész Bulgáriában ismerik, komoly tényezőjévé és részévé vált Szófia és Bulgária kulturális életének.
Partnerek
Gundel Étterem - A legendás Gundelt 131 évvel ezelőtt alapították. Vendégkörébe hollywoodi hírességek és királyi családok tartoznak, a leghíresebbek közülük Erzsébet királynő és Fülöp herceg, II. János Pál pápa és Yoko Ono. A Gundel étterem ízelítőt ad vendégeinek a magyar konyha remekeiből.
A HRC Culinary Academy kétéves gasztronómiai képzést kínál, valamint számos rövidebb tanfolyamot a főzés és a cukrászat területén. A képzést széleskörű nemzetközi tapasztalattal rendelkező oktatók biztosítják professzionális, korszerű létesítményekben. A HRC Culinary Academy képzései az American Culinary Federation (ACF) és a Worldchefs – World Association of Culinary Communities által akkreditáltak.
A Talanti Étterem (Talents Restaurant) egy oktató létesítmény, ahol a HRC Culinary Academy 3. szemeszteres hallgatói teljesítenek szolgálatot.
A Food Connection Szófia kozmopolita kulináris iskolája, amely 2015 óta kínál amatőr főzőtanfolyamokat, családi és céges gasztronómiai rendezvényeket, és összehozza az embereket az ételeken keresztül.
Szponzorok
A Kotányi céget 1881-ben alapította Szegeden Kotányi János, aki saját receptje alapján őrölt paprika gyártásával kezdte meg a tevékenységét. Az évek során Kotányi bővítette vállalkozását, Bécsben is alapított egy gyárat, és idővel Ferenc József császár hivatalos udvari fűszer-beszállítójává vált. Ma a Kotányi Ausztria vezető fűszergyártója, amely Közép- és Kelet-Európára összpontosít.
A Hungarian Wine Embassy magyar borok és pezsgők széles választékát kínálja a Paprika üzletben.
A Paprika az egyetlen bolt Szófiában, ahol eredeti magyar élelmiszereket – szárazkolbászt, libamájat, bort, pálinkát, pezsgőt, pirospaprikát, Túró Rudit stb. – lehet kapni.
Program:
- Mesterkurzus (angol nyelven) (a részvétel ingyenes) – 2025. április 25., péntek, 10.00 - 12:00. Magyar fehér és rozé borok kóstolása. Részvételét kérjük, emailben jelezze: info@hrcacademy.com
- Magyar brunch (a részvétel fizetős, az árakat alább láthatják) – 2025. április 25-26. 11.30 – 15.00, Talanti étterem, bul. Cár Borisz III. 59., Szófia. Asztalfoglalás: 088 294 7426
Mindkét rendezvényen részt vesz Moldován Viktor, a budapesti Gundel Étterem executive séfje.
Menü:
- Leves: halászlé, gulyásleves
- Előétel: körözött, lángos
- Főétel: csirkepaprikás nokedlivel, főzelék
- Desszert: Dobostorta

Árlista - brunch

Borok ára (brunch)