Magyar filmnapok Burgaszban

Dátum:  május 25. - május 28.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Burgasz – Modern Színház
ul. Milin kamak 1

Május 26., 18 óra

KINCSEM, 2017, történelmi, kalandfilm, romantikus, 121 perc, magyar nyelven, bolgár felirattal

Rendező: Herendi Gábor, írta: Hegedűs Bálint és Herendi Gábor, operatőr: Szatmári Péter, szereplők: Nagy Ervin, Petrik Andrea, Gáspár Tibor, Gyabrovka József, Keresztes Tamás

Blaskovics Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó eletet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemesi küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú?

null

Május 27., 18 óra

BUDAPEST NOIR, krimi-dráma, rendező: Gárdos Éva, 2017, színes, 95 perc, bolgár felirattal

A forgatókönyvet Kondor Vilmos azonos című regénye alapján írta Szekér András, operatőrök: Ragályi Elemér, Ragályi Márton, vágó: Fekete Mátyás, zene: Pacsay Attila

Szereplők: Tenki Réka, Fodor tamás, Kulka János, Kovács Adél, Anger Zsolt, Dobó Kata, Törőcsik Franciska, Nagy Mari, Mucsi Zoltán, Gáspár Tibor

Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság.

A film alapjául szolgáló könyv 2015-ben jelent meg bolgár nyelven Krumova Júlia fordításában.

Díjak: A legjobb külföldi filmzenéért járó díj – Los Angeles Hollywood Music in Media Awards, 2017

null

Május 28., 19 óra

AURORA BOREALIS – ÉJSZAKI FÉNY, magyar dráma, 2017, 104 perc, bolgár felirattal

Rendező: Mészáros Márta, forgatókönyvíró: Mészáros Márta, Pataki Éva, Jancsó Zoltán, Operatőr: Piotr Sobocinski Jr, szereplők: Törőcsik Mari, Tóth Ildikó, Törőcsik Franziska, Leslav Zurek, Ewa Telega, Wunderlich József stb.

Az Aurora Borealis - Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az '50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert.

null

Május 29., 11 óra

MANCS, családi film, 2015, 92 perc, bolgár felirattal

Rendező: Pejó Róbert, forgatókönyvíró: Pejó Róbert, Szy Katalin, zeneszerző: Márkos Albert, operatőr: Szatmári Péter, animáció: Igor Lazin, szereplők: Trill Zsolt, Holecskó Orsolya, Keresztes Tamás, Szacsvay László, Pásztor Erzsi, Szarvas József, Nyári Oszkár, Török-Illyés Orsolya

Pejó Róbert rendező alkotását a világhírű magyar mentőkutya ihlette, a film története azonban fiktív, a forgatókönyvet a képzelet szülte. A sztori szerint Fehér Zoltán egykor sikeres kutyaidomár volt, ma azonban villamosszerelő. Egy nap egy haláleset miatt váratlanul egy rosszcsont németjuhász kutyakölyök gazdájává válik, akiből aztán igazi mentőkutyát farag. Zoli ezután egy villamosszerelő barátjával és egy orvos ismerősével mentőcsapatot hoz létre, és Mancs, a kutya segítségével számos ember életét mentik meg. A film tiszteletadás a világ összes mentőkutyája előtt, akik bátorságuknak és helytállásuknak köszönhetően gyerekek, nők és férfiak ezreinek életét mentik meg.

null

A rendezvény az Art Office Alapítvány, a Modern Színház Klub szervezésében, a Burgaszi Önkormányzat és a Magyar Kulturális Intézet közreműködésével valósul meg.