Magyar borkóstoló

Dátum:  július 31.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Szófia - Antimassma
Szeptember 6. u. 37.
източник: https://www.facebook.com/antimassma/

източник: https://www.facebook.com/antimassma/

Magyar borkóstoló

Hol> Antimassma bolt

A következő borok lesznek bemutatva:

Vayi Cuvée 2017 – 6 puttonyos aszúbor; Vayi Cuvée 2018 – 5 puttonyos aszúbor; “10 soros” Furmint dry 2018; “100-éves” Furmint dry 2018; Vayi Frizzante Rosé 2016; Szamorodni édes 2016.

A Balaton, mint régió, talán a legösszetettebb valamennyi hazai borrégió közül. Vannak ugyan olyan közös jellemzők – akár a klímát, akár az itt készülő borokat nézzük – amelyek egységesen jellemzők, mégis mindegyiknek megvan a saját arca és karaktere. A Balaton körüli hat borvidék egy közös borrégiót alkot összesen több, mint 9000 hektárnyi területen: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred-Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai borvidék. Jellegzetes fajta az olaszrizling, de olyan különlegességek is megtalálhatók a borrégióban, mint a kéknyelű vagy a juhfark.

A szőlőültetvényeknek kifejezetten kedvező a Balaton környezete. Mint Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű tava, a Balaton rengeteg visszaverődő napfényt, megfelelő páratartalmat és hűvösebb nyarakat eredményez – így megteremtve egy sajátságos mezoklímát. A Balaton medencéjét a környező hegységek, a hideg szelektől óvó Bakony északról, illetve a Zalai- és Somogyi-dombság keretezi. Földtanilag változatos, egyaránt megtalálhatók a vulkáni eredetű, bazaltos, mészkőmálladékos rétegek, mint a löszös, barna és vörös erdőtalaj, a dolomit vagy a pannonhomok.

Az olaszliszaki Vayi dűlő különlegessége, hogy tőkeállománya egy része még báró Vay család által száz évvel ezelőtt ültetett kisfürtű Furmintból áll. A Vayi-paletta roppant letisztult: muskotály, egy 100 éves névre keresztelt száraz bor, édes cuvée és egy denevér mögé rejtett pinot noir.

Szervező: Antimassma