KOSSUTH 220 - SZÓFIA | TRANSFUSE URSA MAIOR 2.0

Dátum:  június 1. - június 21.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Liszt Intézet Szófia
Szófia 1000, Akszakov u. 16.

KOSSUTH 220 - Szófia | TRANSFUSE URSA MAIOR 2.0 (Lighthouse Egyesület) TÉRBELI FÉNYINSTALLÁCIÓ A KOSSUTH-EMLÉKÉV ALKALMÁBÓL 

Megnyitja: Vladiszlav Iliev, fényművész

Az installáció alkotói Szilágyi Csilla és Herczeg Tamás (Magyarország) részvételével.

Két anyag, az üveg és a beton találkozik Szilágyi Csilla szobrában, melynek eredménye egy organikus-geometrikus forma, amely naplemente után a Herczeg Tamás által megálmodott fényinstallációval kel életre. Az installáció Kossuth Lajos születésének 220. évfordulója alkalmából három helyszínen kerül bemutatásra, és Kossuth emigrációjához és annak befolyásoló erejéhez kapcsolódik.

Az első helyszín Debrecen (Magyarország), ahol 1849. április 14-én a Debreceni Nagytemplomban ülésezett a kibővített nemzetgyűlés, és a magyar történelemben másodszor hirdette ki a Habsburgok trónfosztását. Ugyanezen a napon Kossuth Lajost Magyarország kormányzójává választották.

A második hely, ahol az installáció bemutatásra kerül, Sumen, ahová Kossuth és tiszttársai az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc leverése után érkeztek.

Az utolsó helyszín pedig Bulgária fővárosa és kulturális központja, Szófia, ahol a művet a Liszt Intézet - Szófiai Magyar Kulturális Központ mutatja be.

Támogatók: Magyar Nemzeti Kulturális Alap, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Sumen város önkormányzata, a Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Szófia

nullnull