Költészet a metróban 2021. Fodor Ákos magyar költő bemutatása

Dátum:  november 7. - december 19.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Lengyel Intézet
Veszlec u. 12.

A Költészet a metróban projekt a szófiai Lengyel Intézet és a „Literaturen vesztnik” (Irodalmi újság) nevű bolgár hetilap közös kezdeményezése. Az európai költők versei bolgárul és eredeti nyelven lesznek olvashatók a metrószerelvényekben.

A projektben az EUNIC hálózat bulgáriai tagállamai és a társult intézmények által kiválasztott versek lesznek olvashatóak, emellett a bolgár költészet is képviselteti magát.

Idén Fodor Ákos Szinopszis című haikuja fogja képviselni a magyar költészetet. A vers Petar Csuhov és Szondi György fordításában jelenik meg.

Fodor Ákos 1945. május 17-én született Budapesten. A Zeneakadémián végzett 1968-ban, 1978 óta több mint tíz kötete jelent meg. 2007-ben az Artisjus Irodalmi Díj egyik kitüntetettje volt, 2010-ben a lírai kategóriában a Bank Austria Literaris elnevezésű osztrák irodalmi díjat ítélték neki. Főbb kötetei közé tartozik a Kettőspont (1978), a Jazz (1986), az Akupunktúra (1989), a Buddha Weimarban (2002), a Gonghangok (2009) és a Kis téli-zen (2013). 2019-ben megjelent posztumusz kötete Zene-idő címmel jelent meg. A magyar irodalom talán a legsikeresebb – ma már klasszikus – haiku költőjeként gondolunk rá.

null

A poszterek, melyeken a versek november 8-tól december 20-ig megtekinthetőek különböző metróállomásokon és a vagonok belsejében is.

Hivatalos megnyitó: november 10., Lengyel Intézet!

Helyszín: a vagonok belsejében és a következő metróállomásokon: "Szerdika", "Szófiai Egyetem", "Vaszil Levszki Stadion", "IEC-Carigradszko sosze", "Beli Dunav", "Nadezsda", "Han Kubrat", "Központi vasútállomás", "Lavov moszt (Oroszlános híd)", "NDK", "Európai Unió", "Vitosa"

Szervezők: a szófiai Lengyel Intézet és a „Literaturen vesztnik” (Irodalmi újság) nevű bolgár hetilap, az EUNIC Cluster (kulturális intézetek nemzetközi hálózata az európai unión belül) Bulgária közreműködésével
Partnerek:
szófiai Fővárosi Önkormányzat
Médiapartnerek:
Bolgár Nemzeti Rádió, Bolgár Nemzeti Televízió