Irodalom Éjszakája 2021

A magyar könyv: Szabadlábon (Mészöly Ágnes)

Dátum:  május 12.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Studio Skim
Ljuben Karavelov ul. 41.

„Kövesd az álmaidat következetesen és azok valóra válnak! – Üzeni nekünk Mészöly Ágnes a 16 éves Dani történetével, aki a Szabadlábon főhőse.

Győri Dani tizenhat éves, kettesben él az anyjával, közepes tanuló egy közepes gimnáziumban, rajong a Barcelonáért, gitározik és mozgássérült, vagy ahogy ő hívja magát: nyomi. Egy rosszul sikerült iskolai program és egy hatalmas otthoni veszekedés után őrült ötlete támad: elemeli anyja hitelkártyáját, vásárol magának egy repülőjegyet, és péntek reggel az iskola helyett Münchenbe indul. Párizs, Amszterdam és Barcelona, egyetemi kampusz és autópályapihenő, bajor nemesi kastély és kolostor. Full extrás BMW és szakadt teherautó, zenészek, hackerek, örömlányok, deszkások sorjáznak ebben a különös én- és apakeresésben. Felszabadultan.... Semmi sem tudja eltántorítani a céljától Danit: Barcelona es a Barca meccsére kijutni.... A feladat nem reménytelen, csak hinnie kell magában."

null

Mészöly Ágnes réges-rég született, egy messzi-messzi galaxisban. Pestlőrincen 1971-ben landolt, és annyira megtetszett neki a hely, hogy azóta csak akkor hagyja el a kerületet, ha nagyon muszáj. Vagy ha ígérkezik valami izgalmas. Kiskorában kamionsofőr és régész akart lenni, de mivel ilyen szakpárt akkoriban egyetlen egyetem sem indított, konduktív pedagógusként diplomázott a Pető Intézetben.

Mészöly Ágnes a magyar kortárs ifjúsági irodalom nagy nevei között szerepel. 2018-ban ő kapta a (International Board on Books for Young People) Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának szerzői különdíját. 2006 óta jelennek meg ifjúsági- és gyermekkönyvei, meséi.

null

Júlia Krumova Szófiában született. Budapesten végzett a Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magyar szakán. Fordított Márai Sándortól, Szerb Antaltól, Karinthy Frigyestől, Füst Milántól, Németh Lászlótól, Szécsi Noémitól, Lovas Ildikótól, Kondor Vilmostól, csak hogy párat emeljünk ki.

null

Részletek Sztojan Mladenov színész előadásában hallhatók.

Sztojan Mladenov a színészmesterséget a bolgár Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetemen (NATFIZ) prof. Sznezsina Tankovszka osztályában tanulta, 2004-ben végzett. A Malak Gradszki Teater "Zad kanala" társulatának tagja.

null

Az Irodalom Éjszakája a cseh kulturális központok hálózatának kezdeményezésére jött létre. A rendezvény egy és ugyanazon időben zajlik különböző európai városokban, formabontó stílusban közelebb hozva a kortárs irodalmat az olvasókhoz. A rendezvényen neves emberek olvasnak fel 2000 után megjelent európai kortárs irodalomből, bolgár nyelven. A nyilvános felolvasások különlegessége, hogy nem szokványos, hanem alternatív helyszíneken zajlanak, az úgynevezett olvasó-fészkekben. Az esemény a szófai Fővárosi Önkormányzat 2021-es Kulturális Naptárának is része.

https://noshtnaliteraturata.com/