II. Nemzetközi Folklór fesztivál "Kék Duna"

„Hollókő, az élő falu” fotókiállítás és a Falmis Együttes

Dátum:  szeptember 3. - október 17.
Helyszín:  Vidin –"Nikola Petrov" Képzőművészeti Galéria
Bdinci tér 2.

A „Falmis” együttes táncosai idén a vidini fesztivál vendégei a Liszt Intézet meghívására. Szeptember 4-én magyar táncokat láthatunk tőlük a színpadon. A fesztivál alapötlete az, hogy a Duna menti kultúrák összejöjjenek egy helyen, és egyesüljenek a népművészet és a különböző hagyományos mesterségek bemutatása közben. Így tehát elmondható, hogy ez az esemény különösen fontos, nemzetközi léptékű és különleges nemzeti jelentőségű. A „Falmis” táncegyüttest Szvetlána Karadzsova vezeti, aki nem mellesleg főkezdeményezője is az együttes megalakulásának. A csapat 2016. augusztus 23-án alakult a Bánáti Bolgárok Egyesülete oldalán, azzal a céllal, hogy a bánáti bolgár népművészetet közelebb hozza a e közösség fővárosban élő leszármazottjaihoz. Azóta a táncosok már maguk mögött tudhatnak számos részvételt nagy jelentőségű fesztiválokon, csak úgy, mint külföldön is. Nem olyan régóta a „Falmis” formáció gyermekek számára megalakult csoporttal is bővült.

A Liszt Intézet | Magyar Kulturális Központ Szófia bemutatja a vidini „Nikola Petrov” Képzőművészeti Galériában a „Hollokő, az élő falu” c. fotókiállítást, aminek keretében megcsodálhatják a festői szépségű Hollókőt, és annak környékét – a területet a UNESCO kulturális világörökségnek minősítette. Az ünnepek idején a lakók hagyományos népviseletbe öltöznek. Minden épület Hollókő-Ófaluban ún. palóc stílusban épült. Majdnem minden volt lakóház múzeumként funkcionál (Falumúzeum, Bábmúzeum, Népművészetek Háza, Postamúzeum) a látogatók érdeklődésének kielégítésére pedig jelenleg is működő, mesterségeket (fazekas, takács) bemutató műhelyek működnek, melyekben a vendégek le is tesztelhetik kézügyességüket. A vendégházakban hamisítatlan palóc ízeket kóstolhatunk, a legkülönbözőbb helyi fogások állnak rendelkezésünkre. A falu szívében katolikus templom emblematikus a falu összképében, jellegzetes fatornyával és zsindelytetőjével. A falut legelők, és a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet öleli körbe, kocogások, meghitt séták kedvelt helyszíne. A vár a 13. század óta magasodik a falu fölé, és a legenda szerint a település neve is tőle származtatható.

Hollókőt az UNESCO is jegyzi, hazánkból elsőként került fel a világ legértékesebb örökségeit felsoroló listára, ráadásul az első falu volt az egész világon, amely kiérdemelte ezt a címet.