Ifjúsági Európai Filmfesztivál 2022 | "Az én XX. századom" Enyedi Ildikótól

Dátum:  június 22.
Helyszín:  Francia Intézet - Szlavejkov Moziterem
P.R Szlavejkov tér 3.

VIII. Ifjúsági Európai Filmfesztivál (2022. június 20-29.)

AZ ÉN XX. SZÁZADOM, r. Enyedi Ildikó, magyar, 1988, 99 perc, fekete-fehér

Rendező és forgatókönyvíró: Enyedi Ildikó, dramaturg: Révész László, Kardos István, operatőr: Máté Tibor, vágó: Rigó Mária, zeneszerző: Vidovszki László, szereposztás: Eszenyi Enikő, Dorota Segda, Reviczky Gábor Oleg Jankovszki, Ács János, Máté Gábor és mások.

Enyedi Ildikó Cannes-ban a Legjobb első filmnek járó Arany Kamera díjával elismert, trendekbe nem illeszthető, ironikus "fényfilmje" rövid időre visszatér a mozikba, a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Pannonia entertainment együttműködésében. A 20. század elejét a némafilmek stílusában megidéző, fekete-fehér alkotás teljes körű restaurációját a Magyar Filmlaborban készítették el Máthé Tibor, a film operatőrének részvételével 2017-ben, az eredeti kameranegatív és eredeti hangszalag felhasználásával. A digitálisan felújított filmklasszikus a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál "Classics" szekciójában mutatkozott be újra mozivásznon, és március 1-től limitált vetítéssorozatban országszerte újra mozivásznon látható. A drámai és komikus elemeket vegyítő, szimbolikus történetben a 20. század szilveszterén két ikerlány, az anarchista Lili és a léha erkölcsű luxusnő, Dóra, valamint az őket egységként szerető Z. úr egyszerre érnek az Orient expresszen a magyar országhatárra. Edison találmányainak igézetében pergő történetük speciális "boldogságkutatás", a "tömeggyilkos század" visszaperlése az állandóan változó világ, a létezés csodájától. Tarkovszkij csodálatos színésze, Oleg Jankovszkij egy fiatal lengyel színésznővel, Dorotha Segdával alkotott felejthetetlen kettőst.

nullnull

A legújabb európai alkotásoknak szentelt Európai Ifjúsági Filmtalálkozó célja, hogy felkarolja a fiatal filmeseket Bulgáriában és Európában, ezzel is ösztönözve a fejlődésüket, hogy teret adjon a bemutatkozásra első, gyakran épp a legbátrabb és legeredetibb filmükkel. A fesztiválon a legfiatalabb közönség is megismerkedhet a kortárs európai mozi repertoárjával filmvetítések, beszélgetések és szakmai workshopok segítségével.

A fesztivál ötlete egy bolgár (Ralica Aszenova) és két francia (Léna Rouxel és Camille Baduel) kreatív találkozásának a gyümölcse, első kiadására 2014-ben került sor. Az évek alatt a projekt hű partnerei támogatói váltak: az Odeon Filmszínház és a szófiai Francia Intézet.

http://youngcinema.eu/

null

Vetítés: 2022. június 22., szerda, 18.30, Francia Intézet - Szlavejkov Moziterem

A belépés szabad!

null