Horváth Viktor Tankom című regényének bemutatója

Dátum:  június 29.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Szófiai Magyar Kulturális Intézet
Akszakov u. 16.

A könyvet bemutatja: Toni Nikolov; részleteket felolvas: Georgi Zlatarev színművész.

Horváth Viktor (1962) magyar író műfordító. Egyetem mellett és után újságíróként és művészetszervezőként dolgozott, majd gimnáziumban tanított. 2001-től versfordítást, versformatörténetet és műfordítást tanított a Pécsi Tudományegyetemen. Angolról, németről és spanyolról fordít. 1994 óta publikál novellákat, versfordításokat, regényeket. 2012-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját Török tükör című regényéért.

fotó: Jáger Viktor

fotó: Jáger Viktor

A Tankom c. történelmi regénye 2017-ben jelent meg, Csehszlovákia 1968-as lerohanásának 50. évfordulójának előestéjén, a könyv a csehszlovákiai történésekkel foglalkozik, a prágai tavasz előzményeitől az augusztusi megszállásig. A szerző regényével megtöri a csendet, amely körülvette a közelmúlt ezen eseményét. A regény szinte minden hőse - a főhős és legközelebbi barátai kivételével - valódi személyek. "97 százaléknyi tény elhordja a hátán azt a 3 százalék eszetlenséget, ami a poétikai mozzanat, amitől a regény művészetté válik."- állítja a szerző. Az írást hatalmas kutatómunka előzte meg. A Varsói Szerződés katonai akciójának megszervezésének bemutatásán túl, a regény karikatúrán keresztül tárja elénk a szocializmust és a Kádár-rendszert. Groteszk, szatíra, önirónia teszi egészen különlegessé Horváth Viktor (nem csak) múltba invitáló utazását.  

null

Szvetla Kjoszeva a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetem történelem és filozófia szakán végzett. Kortárs magyar prózát és költészetet tolmácsolja bolgár nyelven az olvasóknak. A teljesség igénye nélkül, olyan magyar íróktól és költőktől fordított, mint Kertész Imre, Babits Mihály, Jókai Anna, Nádas Péter, Bodor Ádám, Horváth Viktor, Szvoren Edina, Kukorelly Endre, Eszterházi Péter, Krasznahorkai László. Többszörösen kitüntették Füst Milán díjjal műfordításaiért. Az Év Műfordítói Díj kitüntetettje /Bolgár Írók Szövetsége/ (2016) és Magyar Arany Érdemrend tulajdonosa (2020).