HAEMUS 30 | MALKO TEATRO 25

Dátum:  október 19. - október 22.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Szófia, Plovdiv, Sztara Zagora, Burgas
Akszakov u. 16. / TrakArt Galéria / Tengeri Kaszinó

Helyszín: Liszt Intézet | Magyar Kulturális Központ Szófia

Időpont: október 19, kedd, 18.00 óra

Résztvevők: Prof. Amelia Licseva, Penka Vatova, Bedecs László és Szvetla Kjoszeva, valamint bolgár kiadók és a Bolgár Távirati Iroda képviselői

 

Helyszín: Plovdiv –"Тrakart" galéria

Időpont: október 20, szerda

Résztvevők: Borisz Minkov (Sztanica), Kraszimira Krasztanova (PU) és Szvetla Kjoszeva (Hemus)

 

Helyszín: Sztara Zagora 

Időpont: október 21., csütörtök 

Szvetla Kjoszeva részvételével 

 

Helyszín: Burgasz – Morszko Kaszinó

Időpont: október 22., péntek

Alek Popov és Szvetla Kjoszeva részvételével

A Haemus kétnyelvű kulturális és társadalmi folyóiratot a Magyarországi Bolgárok Egyesülete alapította 1991-ben. A bolgár kiadvány hosszú és gazdag történetével nem csak Magyarországon, de valamennyi határon túli bolgár közösséget figyelembe véve páratlan a maga nemében. Első száma 1992. május 24-e előestéjén jelent meg.

Az évek során megjelent számok nagy részében a bolgár történelem és kultúra, a kétoldalú kapcsolatok és a magyarországi bolgárok életének fontos eseményeiből kaphatnak képet az olvasók. A folyóirat szerzői, munkatársai és olvasói bolgár és magyar nyelven egyaránt alkotnak és olvasnak. A kiadvány lapjait bolgár művészek által készített illusztrációk teszik teljessé. Számos fordító a Haemus műhelyéből indulva lépett hivatása útjára.

2013-ban a Haemus folyóirat elnyerte a Bulgária 13 Évszázada Alapítvány határon túli bolgár médiumok számára ugyanabban az évben alapított díját.

Szvetla Kjoszeva Budapesten él és dolgozik. Történelmet és filozófiát végzett a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetemen. Főszerkesztője a ’Hemus’ kétnyelvű társadalmi és kulturális folyóiratnak, mely 1991-ben jött létre Magyarországon. A Magyar rádió bolgár nyelvű rádióprogramjának szerkesztője. Kortárs magyar prózát és verseket fordít. Fordításában megjelent több, mint 200 mű, melyekből közel 40 könyvterjedelmű (Kertész Imre, Eszterházy Péter, Nádas Péter, Krasznahorkai László, Bodor Ádám, Kukorelly Endre és még sokan.) Fordításai között megtalálható valamennyi bolgár megjelent antológia a magyar költészet témakörében az elmúlt évből. Az Év Műfordítói Díj kitüntetettje /Bolgár Írók Szövetsége/ (2016) és Magyar Arany Érdemrend tulajdonosa (2020).

Nikolaj Ivanov OM zenei stílusa magába foglalja a jazz, etno, new-age, ambient, minimalizmus és a folklór elemeit is. Zeneszerzője 50 játékfilmnek, és összesen 19 albumot adott ki. Akusztikus és elektromos gitáron is játszik, valamint tamburán, szitáron, zongorán, szintetizátoron és ütős hangszereken, amellett, hogy énekel is. Képzőművészként maga mögött tudhat 48 kiállítást és számos performanszt, installációt. 2008 óta tagja a Malko Teatro társulatának tagja.

Hadzsikosztova Gabriella a színpadon nőtt fel, és a VITIZ „Kraszto Szarafov” Színház- és Filmművészeti Akadémián, majd a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát. A „Deutsche Bühne”-ben játszott (németnyelvű magyarországi színház), majd 1996-ban megalapította a Malko Teatro társulatot. Az előadásait mindig zene, tánc, mozgás, kortárs audiovizuális elemek kísérik, melyek segítségével a legkülönfélébb összetételű közönséget is meg tudja szólítani. Gyakran dolgozik Nikolaj Ivanov OM-mal különböző projekteken.

„A ház” című zenei projektben Hadzsikosztov Gabriella a vokálért, Nikolaj Ivanov OM pedig a zeneszerzésért, hangszeres játékért és a programozásért felelős.

„A ház” című projekt 2021 tavaszán keletkezett kortárs bolgár szerzők szövegeire reagálva, akik a Hemus lapjain megjelentek az elmúlt 30 évben.

nullKépek a bemutatóról, fotó: Aszen Tonev/Асен Тонев, БТА

Képek a bemutatóról, fotó: Aszen Tonev/Асен Тонев, БТА

Képek a bemutatóról, fotó: Aszen Tonev/Асен Тонев, БТА

Képek a bemutatóról, fotó: Aszen Tonev/Асен Тонев, БТА

Képek a bemutatóról, fotó: Aszen Tonev/Асен Тонев, БТА

Képek a bemutatóról, fotó: Aszen Tonev/Асен Тонев, БТА