Francsics László: "Kozmikus fény" Sztara Zagorában

Asztrofotós kiállítás

Dátum:  február 27. - április 7.
Helyszín:  Haszkovo
Etnoszvtjat Kulturális- és Tájékoztatási Központ

A világegyetem csodálatos jelenségei Francsics László asztrofotós szemével

Különleges korban élünk. Felpillantunk az égre és nem csupán pislákoló fényeket, hanem lenyűgöző égitesteket és alapvető összefüggéseket ismerhetünk fel, hiszen mai tudásunk ezt lehetővé teszi számunkra. Ma már azonban mindezt nem csak szakcsillagásztudósok közvetítésével, hanem saját magunk, mint amatőrcsillagász és fotós is megélhetjük. A kiállítás minden egyes felvétele egy kozmikus messzeségbe vezető személyes utazás, ami során mindannyian megismerhetjük világegyetemünk rejtett kincseit.

A megannyi távoli világokból szemünkbe, vagy éppen a távcsőre szerelt érzékelőbe az információt az ottani égitestekből származó, a kozmosz hatalmas terét beutazó fénysugarak szállítják. Modern képalkotó eszközeinknek, fényképezőgépünknek hála, ezek a kozmikus sugarak láthatóvá válnak, és így megpillanthatjuk ezeket a távoli csodálatos világokat.

Francsics László (1984) Építészmérnök, többszörös nemzetközi díjas asztrofotós, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke. 2010-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán, 2013-ban abszolutóriumot szerzett az építőművészeti doktori iskolában. Fotográfiával 1998 óta foglalkozik. 2009-ben elvégezte az ELTE csillagászati alaptanfolyamát. 2018-ban feleségével megalapította saját építészeti műtermét. Az építészeti tervezés és a BME részmunkaidős oktatása mellett építészeti fotózást is készít építészeti magazinok és folyóiratok számára. Fotográfiái a csillagászati ​​és a művészi szemlélet között oszcillálnak. Tanulmányaiban az ember és a kozmosz viszonya jelenik meg.

2019. szeptember 12-én Magyarországról elsőként nyerte meg az Insight Astronomy Photographer of the Year, a Greenwichi Királyi Csillagvizsgáló Év Asztrofotósa Világverseny fődíját. 2020-tól az Insight Astronomy Photographer of the Year 10 fős zsűrijének tagja.