Fénygömbök | Romvári Márton kiállítása

Dátum:  március 24. - május 6.
Helyszín:  Szófiai Magyar Kulturális Intézet
Akszakov u. 16.

Romvári Márton 2001-ben szerzett diplomát festő szakon a Magyar Képzőművészeti Egyetemen harmadik generációs képzőművészként. Számos önálló- és csoportos kiállításon, nemzetközi vásáron, aukción volt lehetősége bemutatni formanyelvvé rendeződött világát, a hagyományos festészeti technika és a képalkotás egyéb lehetőségein keresztül is.

A mikró- és makró világ természeti formái egyfajta leegyszerűsített esszenciájaként vannak jelen kompozícióiban, s az összeolvadó vagy éppen elkülönülő elemek kölcsönhatásban lévő síkokon rétegződnek térbelivé.

„Legújabb munkáimban is ugyanezen játék egy-egy újabb állomása érhető tetten, - láttat, sejtet, vagy elrejt - a valós-, vagy fiktív terek birodalmában. A konkrét formák keverednek nyitott kérdésekkel, teret hagyva az intuíciónak, — amelyben a dimenziók felfedezése a nézőkre vár. Kíváncsian figyelem a változást, miközben a biomorf képzelet tartományaiban bolyongok. Nincs cél, hiszen nem lehetséges célba érni, mivel a világ alaptermészete a magas entrópiára való törekvés. Folyamatosan úton vagyunk, az út egy időpontját kiragadva, csak felvételt készíthetünk a nagy egyensúlyrendszer egy-egy pillanatáról“ – osztotta meg még Romvári Márton saját életfilozófiájáról és művészetéről."

Romvári Mártonnak 26 önálló kiállítása volt 2001 és 2020 között Budapesten, Pécsett és Genfben; csoportos kiállításai voltak Magyarországon, Finnországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban.

null