DONCSEV TOSO: Haramiák lakomája | Könyvbemutató

Dátum:  június 7.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Liszt Intézet Szófia
Szófia 1000, Akszakov u. 16.

A szerző, Doncsev Toso, Navarrai Mészáros Márton szerkesztő, Marin Georgiev kiadó és Nelli Dimova fordító részvételével.

A könyvet bemutatja: doc. dr. Jordan Eftimov. A könyvből részleteket hallhatunk Diana Boriszova előadásában.

Doncsev Toso, író, műfordító, szociológus, a Magyar Írószövetség, 2014 óta a Bolgár Írószövetség tagja. 1944-ben született Budapesten, tanulmányait Budapesten és Szófiában végezte, doktori disszertációját a Bolgár Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetében védte meg (1984). A Bolgár Köztársasági Önkormányzat elnöke (1995-1998), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke (1998-2000). 1991-ben megalapította a Haemus c. folyóiratot. A Szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatója (2011-2015). Hat könyve jelent meg bolgárul: Új idők bolgárai (2000), Ica néném elátkozott boldogsága (2008), Kutyaugatás, farkasüvöltés (2012), Az okos, avagy a boldogság öt főszabálya (2013), A hétköznapi erényekről (2018), A mindennapi jótevőkről (2018), és Az Alkony harmatcseppjei (2019). Öt bolgár regényt és Jordan Jovkov Az asszony szíve című művét fordította magyarra.

null

Doncsev Toso legutóbbi, Az alkony harmatcseppjei című kötetének – mondhatni – folytatását tartja kezében az olvasó. A 2019-ben először bolgárul, majd magyarul megjelent (bár eredetileg magyarul írt) vékonyka kis kötet Doncsev ötödik szépirodalmi alkotása. De nem teljesen, mert ahogyan Erős Kinga kritikus, szerkesztő, a Magyar Írószövetség elnöke a könyv első, a fővárosi Egyedi-palotában, a Benczúr Házban tartott bemutatóján érzékeltette, a benne foglalt írások mini-történeteket rejtő novellák, de ha más megvilágításba helyezzük őket, egyből rövid terjedelembe zárt esszéket kapunk.

A két tartalmi egységre bontott mintegy száz írás rövidformai, valamint az önazonosság jegyében felépített tartalmi szerkezete kiemelt szándékról tesz tanúbizonyosságot: a szerző nem szeretne megfelelni semmiféle trendnek. 

Navarrai Mészaros Márton, a könyv szerkesztője