DEEPER IN: Cseke Szilárd kiállítása

Dátum:  szeptember 16. - október 22.
Időpont: 05:35
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Akszakov u. 16.

DEEPER IN: Cseke Szilárd kiállítása

A megnyitó kísérőrendezvénye: művészet terápiás bemutató. Időpontok: 16.00-19.30

Cseke Szilárd Deeper In című kiállításának megnyitója. A megnyitón művészet terápiás bemutatóval várjuk a vendégeket. A bemutatókat dr. Rumjana Pankova vezeti, a Nemzeti Művészeti Akadémia oktatója. Kezdési időpontok: 16.30 és 18.30.

Cseke Szilárd (1967) Pápán született, Budapesten él és dolgozik. Sokoldalú életművének köszönhetően, a magyar kortárs művészetnek egyik legelismertebb képviselője, munkássága, amely mobil szobrokat és a konceptuális festményeket is tartalmaz. A mester diplomáját a Pécsi Tudomány Egyetemen szerezte 1995-ben. 1997-ben megkapta a Római Magyar Akadémia művészeti ösztöndíját és a Derkovits Állami Képzőművészeti ösztöndíjat. 2014-ben elnyerte a Munkácsy-díjat, Magyarország legfontosabb művészeti elismerését. Ő képviselte Magyarországot 2015-ben az 56. Velencei Biennálén. Munkái a nemzetközi színtéren is számos helyen bemutatták, mint például Berlinben, Bécsben, Stuttgartban, Frankfurtban, Neves várási szereplései között tudhatja az Artissimát, ARCOmadridot, ArtBrusselst és a new yorki The Armory Show-t is. 2016-ban önálló kiállítása nyílt a floridai Boca Raton Múzeumban, amely a Gone Too Far címet viselte.

null

A Deeper In című kiállításon a műgyűjtők és a szakmai közönség által már többszörösen elismert erdő-sorozat új alkotásait mutatja be a Galéria. Az alkotóra oly jellemző „örömfestészetet” látványosan reprezentáló erdő-téma elmélyült inspirációit láthatjuk. Az absztrakt erdős festmények a térben játszanak az érzékeléssel, behúzzák a szemlélőt a „rengeteg” mélységébe, ahol a festészet élményszerűségén keresztül áramlanak az absztrakcióban rejlő bravúros részletek. A festmények aurája a kompozícióból eredően átlépi a vászon fizikai határait, kitárulkozik és a mélyebb rétegek felfedezésére hívja a szemlélőt. A festményekhez a kiállításon szobrok is társulnak, melyek az erdő-téma plasztikus megtestesítői. A téralkotások egyszerre hordozzák magukon a szobrászat és a festészet sajátosságait: a könnyed, csipkeszerűen áttört acélfelületek, a megvilágítás fény és árnyék rendszere, a finom cizelláltság fokozza a progresszív összhatást.

nullnull