Carbon (In)Action | Éghajlatváltozásról közérthetően

Dátum:  április 14.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Terminal 1 és online közvetítés
Angel Kancsev u. 1.

Az esemény angol nyelvű!

Jegyek: https://ratio.bg/monthly/climate-inaction/

Tekintettel arra, hogy Bulgáriában egyre nagyobb az érdeklődés az éghajlatváltozás és az éghajlatvédelem iránt, Magyarország bulgáriai nagykövetsége és a szófiai Liszt Intézet bolgár és magyar partnerek részvételével beszélgetést kezdeményezett az éghajlatváltozásról, témájában csatlakozva ezzel a Planet 2021 - Expo és Fenntarthatósági Világtalálkozó programsorozatához.

Az éghajlatváltozás már most is érezhető negatív hatással van társadalmainkra és ökoszisztémáinra. Soha ennyi tudományosan bizonyított, a változást alátámasztó adatmennyiség - és velük együttjáró megoldási lehetőségek nem álltak rendelkezésünkre. Akkor miért nem cselekszünk, miért figyeljük a pálya széléről a helyzetet? Úgy teszünk, mintha csak lassított felvételről néznénk - de az igazság az, hogy a helyzet egyre inkább felgyorsul.

Április 14-én a Ratio Szabó Imola Amandával és Vígh Péterrel beszélget egy nagyon is valós problémáról: miért vonakodnak cselekedni az éghajlatváltozással kapcsolatban a volt keleti blokk országai - és mit tehet a tudomány e folyamat felgyorsítása érdekében. Olyan kérdések, mint például: mely országok érzékenyebbek az éghajlatváltozásra? Hogyan fog az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés segíteni a probléma kezelésében, valamint gazdaságunk és egészségünk javításában? Hogyan motiválhtja a tudomány ezeket az égetően fontos intézkedéseket?

A Másfélfok nevű magyarországi szervezet célja, hogy közös, hiteles és tudományos alapokat teremtve, kritikusan és szisztematikusan gondolkodva bemutassa a jelenleg zajló klímaváltozás okait, és a tudomány mai állása szerint megmutassa, melyek azok a beavatkozási pontok, ahol az egyén és a közösség aktívan felléphet a globális klímaválság ellen. A rendezvény egyik partnerszervezete a Climateca (Bulgária), amely hasonló elvek alapján végzi tevékenységét Bulgáriában.

Az előadás a nagy népszerűségnek örvendő Ratio – Tudomány közérthető nyelven egyesület szervezésében valósul meg.

Partnerek: Másfélfok (Magyarország), Climateca (Bulgária), Ratio (Bulgária), Magyarország Kormányának Külgazdasági és Külügyminisztériumához tartozó Tudománydiplomáciai Főosztálya.

null