Bornemisza Eszter: Városi kapcsolatok | SZÓFIAI PAPÍRMŰVÉSZETI FESZTIVÁL

Dátum:  június 8. - június 24.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Szófia - NDK – félemelet Nyugat
Szófia

Bornemisza Eszter a 2021-es Fesztivál Amateras nagydíjának nyertese.

A Városi kapcsolatok című kiállítás célja, hogy egy letisztult és művészi megközelítéssel segítsen megérteni a minket körülvevő jelenségeket.

Az épített környezetről és a városban való életről, valamint az emberi kapcsolatokról szerzett tapasztalataink meghatározzák életünket, és egy átfogó koncepció segíthet megérteni a minket körülvevő jelenségeket. A Városi kapcsolatok című kiállítás célja egy ilyen átfogó és művészi megközelítés bemutatása. A budapesti textilművész, Bornemisza Eszter olyan térképekkel dolgozik, amelyeket rendszerezett életünk lenyomatainak tekint, amelyek a labirintusokhoz hasonlóan gazdag táptalajt nyújtanak az asszociációkhoz, elmélyítve élethelyzeteink megértését. Színes újságpapírral dolgozik, amelyet különböző módokon összevarr, hogy csipkés hatású, áttetsző felületeket kapjon.

nullnull

Bornemisza Eszter 1978-ban matematikából szerzett diplomát majd doktorátust, és közel húsz évig ezen a tudományterületen dolgozott – mindezek után pályát váltott, 1996-ban fordult a kortárs textilművészet felé, művei pedig Európán kívül Amerikában, Ausztráliában, Kínában és Japánban is szerepeltek.

Kezdetben főként kollázs technikával készít textilfestményeket varrott szövetekből - szitanyomással vagy használt, festett lapokra nyomtatva. Az elmúlt 10 évben más újrahasznosított szöveteket, újságokat, röntgenfelvételeket, áramköröket használt fel nagyméretű, csipkeszerű falpanelek, installációk és tárgyak készítéséhez.

Az egymásra rétegzett városi - főként budapesti - térképfoszlányokat az identitáskeresés metaforájaként használja. Fókuszában az elveszettség fizikai és elvont értelemben vett ábrázolása, valamint a referenciapontok, útmotívumok és kapcsolódási pontok felfedezése áll.

Számos kiállításon mutatta be munkáit Magyarországon, Európában, Amerikában, Ausztráliában, Kínában és Japánban. Egyedi, innovatív technikával készült művei jelentős díjakat nyertek itthon és külföldön. Két éve tagja az angol "62 Group of Textile Artists" csoportnak.

null

Bornemisza Eszter a 2021-es Szófiai Papírművészeti Fesztivál nagydíjának nyertese, mely évről évre az Amateras Alapítvány szervezésében valósul meg.

A kiállítás a Nemzeti Kultúrpalotában (NDK) június 24-ig látogatható.

Megnyitó: 2022. június 8., 18 óra, Nemzeti Kultúrpalota - félemelet Nyugat