A SzMI 2020. márciusi programja

Dátum:  március 1. - március 31.
Időpont: 09:19
Helyszín:  Szófiai Magyar Intézet, Bulgária
Akszakov u. 16.

A Szófiai Magyar Intézet 2020. márciusi programja

SZÓFIA

| Hangsúly

  • TERÉK JÓZSEF ÉS BARÁTAI ÜNNEPI KONCERTJE

2020. március 11., szerda, 18.30 óra Központi Tisztiklub – Car Oszvoboditel 7.

Magyarország nemzeti ünnepe – március 15-e alkalmából

TERÉK JÓZSEF ÉS BARÁTAI koncertje

TERÉK JÓZSEF, tárogató

TÓTH GERGELY, brácsa

SZEKERES MARCELL PÉTER, nagybőgő

JÓNÁS GÉZA, cimbalom

A tárogató már 600 évvel ezelőtt is jelen volt hazánkban. Ez az arab és perzsa eredetű hangszer, korábban tárogató-sípként volt ismeretes (töröksíphoz hasonlító hangszer). A XIX. században Schunda Venczel József és Stowasser János újításainak köszönhetően alakult ki a jelenleg (reform) tárogatónak nevezett hangszerünk.

A műsorban XVII. századi Rákóczi nóták, XIX. századi verbunkosok és Kossuth nóták, magyar nóták Dankó Pista és Simonffy Kálmán szerzeményeiből, autentikus népzenei összeállítások a Kárpát-medence magyarságának repertoárjából, illetve cigányzene, virtuóz szólószámok, Bartók Béla és Kodály Zoltán magyaros és népies szerzeményei a XX. századból hallhatók.

A koncert a magyar Művészeti Akadémia (MMA) anyagi támogatásával valósul meg.

BELÉPÉS: MEGHÍVÓVAL! Meghívók a Szófiai Magyar Intézet recepcióján kaphatók.

  • XXIV. SZÓFIAI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL – SOFIA FILM FEST

március 12 – 22 – 31. Szófia

A Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál Bulgária legjelentősebb fesztiválja és Közép és Kelet-Európa egyik vezető filmes eseménye.

A 24. Filmfesztivál részeként március 18-22. között kerül megrendezésre a 17. Sofia Meetings, a filmes projektek és filmek nemzetközi vására, amelyen magyar részről részt vesz: Pozsgai Zsolt, a Horatio Film főigazgatója, Barta Szabolcs, a Focus Fox Studio marketing igazgatója, Muhi András, a Focus Fox Studio marketing producere, Dudás Balázs, Blazing Projekt menedzser, Baranyi-Gyurin Zsuzsanna, Blazing Projekt producer

Az AKIK MARADTAK című film vetítése

március 15., vasárnap, 18.00 óra, Dom na kinoto

március 16., hétfő, 15.30 óra, Dom na kinoto

JEGYVÁLTÁS KÖTELEZŐ! (jegyek a helyszínen vagy on-line a fesztivál honlapján kaphatók)

AKIK MARADTAK, rendező Tóth Barnabás, dráma, 83 perc, magyarnyelvű, bolgár feliratokkal

forgatókönyv: Muhi Klára és Tóth Barnabás; operatőr: Marosi Gábor; zene: Pirisi László; Vágó: Mógor Ágnes; producerek: Mécs Monika, Mesterházi Ernő; szereplők: Hajduk Károly, Szőke Abigél, Nagy Mari, Simkó Katalin, Lukács Andor, Jordán Adél, Balla Eszter.

Az Akik maradtak című film Tóth Barnabás első játékfilmje és Magyarország idei hivatalos Oszkár-díj jelölt filmje.

Egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, és mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt és a jövő tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?

A film a XXIV. Nemzetközi Szófiai Filmfesztivál versenyprogramjának része, ahol a zsűri 12 első- vagy második filmes rendező munkáját értékeli.

  • X. NEMZETKÖZI LISZT-BARTÓK ZONGORAVERSENY, SZÓFIA, 2020. MÁRCIUS 27-31.

A ZSŰRI TAGJAINAK KONCERTJE, A ZONGORAVERSENY DÍJAZOTTJAINAK GÁLAKONCERTJE

2020. március 27-30. Szófia, Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia – Evlogi Georgiev út 94.

A jubileumi X. Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraversenyt a két nagy magyar zeneszerző és zongoraművész, Liszt Ferenc és Bartók Béla munkásságának szenteljük. Az esemény védnöke a bolgár kulturális miniszter.

március 29., vasárnap 19.00 óra., a Nemzeti Zeneakadémia koncertterme – A ZSŰRI TAGJAINAK ÉS A ZONGORAVERSENY DÍJAZOTTJAINAK KONCERTJE!

A BELÉPÉS INGYENES!

március 27-30., Nemzeti Zeneakadémia – a versenyzők meghallgatása

március 30., hétfő, 19.00 óra., a Nemzeti Zeneakadémia koncertterme – a X. NEMZETKÖZI LISZT-BARTÓK ZONGORAVERSENY DÍJAZOTTJAINAK GÁLAKONCERTJE. A BELÉPÉS INGYENES!

A szervezők célja, hogy meghívják a hazai és külföldi közép- és felsőfokú zeneiskolák növendékeit. Remélik, hogy ezzel hozzájárulnak a két zseniális magyar zeneszerző munkássága iránti érdeklődés növeléséhez, akiknek hatása a koruk és a következő időszakok zenei irányzataira vitathatatlan.

A verseny szervezői: A Szófiai Magyar Nagykövetég Szófiai Magyar Intézete, Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia.

A verseny támogatói: Magyar Művészeti Akadémia, a Bolgár Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Ljuba Encseva Alapítvány, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

VIDÉKI PROGRAMOK

  • PICTORIAL COLLECTIVE: DUNAKÉPP

március második felétől április 20-ig Rusze – Ökomúzeum akváriummal – Helytörténeti Múzeum Alekszandrovszka út 3.

Európa egyik legnagyobb folyója számtalan fotográfust inspirált már, és mindegyik fotográfus egészen más arcát mutatta meg. Nem csak azért, mert koronként és műfajonként eltérő, mi látható és mutatható meg a Dunából, hanem a vele foglalkozó alkotók miatt is. Ki és hogyan pillant rá? Mire fordít különös figyelmet? A hátteret adó tájra? Az emberekre, akik a víz mellett vagy a vízből élnek?

A Capa Központ Dunaképp című kiállítása a Pictorial Collective fotóriporter csoport tagjainak sorozataiból válogat. Mindegyikük a folyó más és más szakaszához, különböző ország(ok)ba utazott el, hogy fényképezze az ott élők mindennapjait, az érintetlen(nek tűnő), avagy éppen, hogy a nagyvárosi, épített tájat, amely kulisszaként a partot szegélyezi, arcokat, tevékenységeket és látványokat, amelyekből összeállhat a néző fejében a kép, és a hozzá kapcsolódó történet.

A tárlat a Dunáról Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Szerbia, Horváthország, Románia és Bulgária különböző városaiban készült képeket mutat be.

A kiállításon szereplő Pictorial Collective tagok: Bácsi Róbert László, Hajdú D. András, Hirling Bálint, Mártonfai Dénes, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Stiller Ákos, Urbán Ádám, Végh László.

  • KIÁLLÍTÁS: KALANDRA FEL! BUDAPEST-KONSTANTINÁPOLY AUTÓS TÚRAÚT – 1912

2020. január – március 20. Drjanovo – Helytörténeti Múzeum

A fotókból, korabeli dokumentumokból, újságcikkekből és makettekből álló kiállítás a Magyar Királyi Autóklub által 1912. június 29. és július 6. között megvalósult Budapest-Konstantinápoly autós versenynek állít emléket.

A Budapest-Konstantinápoly Túraút volt a Királyi Magyar Automobil Club első saját szervezésű, határokon átívelő rendezvénye. A 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot. Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út.

Az esemény a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum támogatásával valósul meg.

A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET TOVÁBBI ESEMÉNYEI

  • #BARTÓK 2.0 KIÁLLÍTÁS

megtekinthető 2020. április 2-ig Szófiai Magyar Intézet – Galéria

A Bartók-emlékév alkalmából rendezett kiállítás a kortárs képzőművészet eszközeivel fordul a bartóki örökséghez. A neoavantgárd klasszikusai mellett nagyrészt olyan friss művek láthatók a kiállításon, amelyeket a több mint harminc művész a képzőművészet, a tudomány és a zene határán elhelyezkedő konceptuális pozícióból hozott létre.

A művek többsége műfaji és technikai értelemben vegyes (hibrid) alkotás, ahogyan a kiállítás egészét is az újabb művészeti médiumok hangsúlyos használata jellemzi.

A kiállítás a március 27-30. között megrendezésre kerülő jubileumi X. Liszt-Bartók Zongoraversenyhez kapcsolódik.

A kiállítást a budapesti Ludwig Múzeum bocsátotta rendelkezésünkre.

MÁS, INTÉZETEN KÍVÜLI ESEMÉNYEK

PETŐFI SÁNDOR ÉS KOSSUTH LAJOS EMLÉKTÁBLÁINAK MEGKOSZORÚZÁSA

március 12., csütörtök, 10.00 óra Petőfi Sándor utca, Kossuth Lajos utca

Koszorúzás nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából

  • A TÁROGATÓ ÉS A CIMBALOM BEMUTATÁSA

március 12., szerda 14.30 óra Új Bolgár Egyetem – Montevideo utca 21., UniArt Galéria, 2. em.

A tárogatót Terék József, a cimbalmot Jónás Géza mutatja be. NYILVÁNOS ESEMÉNY!

Mindkét hangszer hungarikumnak számító sajátos magyar zeneszerszám

Terék József a magyarországi népzenei élet egyik kimagasló előadóművésze,, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenei előadóművész, zeneszerző, zenei rendező, népzenekutató,, Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferense, a Magyar Művészeti Akadémia Köztestületi tagja. Európa, Amerika, Ázsia, Afrika, valamint Óceánia számtalan színpadán megfordult, 36 országban képviselve hazánkat világzenei fesztiválokon, színházakban, egyetemeken, zeneszerző világversenyeken, szakmai konferenciákon. Fő munkássága Pest megye 187 településének népdalos, népzenei anyagának kutatása, gyűjtése, illetve mindezek összegzéseként CD és könyv formájában történő kulturális örökségvédelmi értékmentő munkájának végzése, a megye tehetséges fiatal népdalénekeseinek, népzenészeinek segítése.

Tárogató néven két különböző magyar vonatkozású nádnyelves fúvós hangszer ismeretes.

A 17-18. században egy kettős nádnyelves hangszert, a töröksípot hívták így, majd a 19. század végétől egy új, egynyelvű nádsíppal működő, kónikus furatú hangszer neve lett.

A tárogató történeti változata, a töröksíp legnépszerűbb a Rákóczi-szabadságharc idején volt, amikor hadi sípként is funkcionált és a szórakoztatást is szolgálta.

Az újkori, modern tárogató megalkotása e hangszer történelmi emlékezetének felelevenítését célozta. A történeti tárogatótól való megkülönböztetésül a modern tárogatót feltalálója neve után Schunda-tárogatónak is hívják. Ez utóbbi az a hangszer, ami a 20. század során a falusi nép körében népi hangszerként elterjedt, amit általában tárogató néven ismer. Nem csak a magyarok, de erdélyi románok, délszlávok is népi hangszerükként tartják számon.

2014-ben a „tárogató népzenei hangszert” Hungarikummá minősítette a Hungarikum Bizottság

Jónás Géza, a világhírű Rajkó Művészeti Iskolából indult művész, cigányzenész dinasztia leszármazottja, a magyar cimbalommuzsika egyik legkiemelkedőbb virtuóza. Több mint három évtizedes szakmai munkássága alatt közel 30 országban ismerhették meg általa hungarikum hangszerünk, a cimbalom megszólalási lehetőségeit. Muzsikája több cd kiadványon, a Magyar Rádió műsoraiban pedig napi rendszerességgel hallható. Számtalan magyar és nemzetközi cigányzenekar kedvelt és sokat foglalkoztatott művésze.

A cimbalom két verővel ütve megszólaltatott húros hangszer, a citerafélék családjába tartozik. Vízszintes helyzetű, trapéz formájú, dobozszerű hangszerteste van, melyen teljes szélességben diatonikus vagy kromatikus hangolású húrok sorakoznak.

Régi, népi változata a kiscimbalom, ez magyar nyelvterületen már ritkaság, de az alpesi országokban, Kelet-Európában, a Balkánon ma is használatos. Továbbfejlesztett változata a nagyobb, hangtompító pedállal ellátott, lábakon álló pedálcimbalom, melyet Schunda Vencel József budapesti hangszergyáros alkotott meg a 19. század vége felé, majd a 20. században idősebb és ifjabb Bohák Lajos fejlesztett tovább. Elsősorban cigányzenekarok fontos tagja, de népi hangszerként is ismert, és Rácz Aladár cimbalomművész munkássága nyomán komolyzenei koncerteken is szerepet kap.

MÁS, MAGYAR KULTÚRÁVAL KAPCSOLATOS ESEMÉNY

  • LISZT FERENC: FAUST-SZIMFÓNIA KÉT ZONGORÁRA

március 9, hétfő, 19.00 óra. Szófiai Filharmónia – Kamaraterem

A Szófiai Filharmónia koncertje, 2019/2020-as évad

Liszt Ferenc: Faust-szimfónia két zongorára (1862)

Faust • Margit • Mefisztó

Janko Marinov, Sztaniszlav Sztancsev zongoraművészek és a Nemzeti Filharmónia Kórusa előadásában. Szólót énekel Ivajlo Donkov tenor.

Jegyváltás a helyszínen és az Eventim hálózatában

Szervező: Szófiai Filharmónia https://sofiaphilharmonic.com

A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

GALÉRIA – 10.00 – 18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30 – 17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu/ www.uki.bg

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, e-mail: uki@uki.bg