A SzMI 2020. januári programja

Dátum:  január 1. - január 31.
Időpont: 08:24
Helyszín:  Szófiai Magyar Intézet, Bulgária
Akszakov u. 16.

A Szófiai Magyar Intézet 2020. januári programja

SZÓFIA

| Hangsúly

  • ARTIST TALK PÁLMAI ANGIE FOTÓMŰVÉSSZEL

január 20, hétfő, 19.00 óra Szófia – Photosynthesis Art Centre – Vaszil Levszki út 57.

A belépés ingyenes!

Az esemény nyelve: angol

Az artist talk során Pálmai Angie megosztja a művészet, az alkotás, a stílusismeret és a fotóművészet terén szerzett tapasztalatait. Beszél a különböző divat és lifestyle márkák vizuális nyelvezetéről, a kulturális kapcsolatokról, a vizuális elbeszéléssel kapcsolatos kutatásokról és koncepciókról. Mini műhelyfoglalkozása alatt bemutatja a fényképész projektek szerkesztésének módját, valamint azt, hogy hogyan fedezzünk fel új kapcsolatokat a vizuális művészet segítségével.

Pálmai Angie 12 éve tanít divatismeretet és vizuális kultúrát a KREA Design Iskolában, valamint divatfotózást. Foglalkozik vizuális tanácsadással, divatmenedzsmenttel, művészeti és kreatív vezetéssel, stylinggal, fotózással. Néhány évig a Nemzetközi Újságírószövetség tagja volt.

  • PÁLMAI ANGIE THE JОURNEY MATTERS CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

január 22, szerda, 18.30 óra A Szófiai Magyar Intézet galériája

A magyar kultúra napja, január 22-e alkalmából

Megnyitja: Nadezsda Pavlova, a Fotóművészeti Akadémia Igazgató Tanácsának tagja

A megnyitón jelen lesz Pálmai Angie fotóművész

A The Journey Matters a lifestyle és divatmárkák vizuális kommunikációjára szakosodott Studio Atelier projektje, amely Pálmai Angie személyes dokumentációs sorozataként indult utazással kapcsolatos vizuális esszék, személyes pillanatok és újonnan felfedezett helyek gyűjteményeként. A későbbiekben teljes projektté nőtte ki magát szállodák, utazási irodák, lifestyle márkák számára készült képek által. A vizuális történetmesélés kreatív megközelítéssel és művészi ihlettel alkot egy egészet, amelyet a fotóművészet és az életnek a szeretete köt össze.

A The Journey Matters a tengerparton a napsugarak melegében, a családdal eltöltött vakáció örömét hirdeti. Megosztja a ritka és váratlan pillanatok iránti szeretetet – azt, amikor a felfedezés vágyával lépünk ki a négy fal közül. A képek sokszor fekete-fehérek, sugárzik róluk a nosztalgia és az időtálló mesélés.

Támogatók: DSK Bank, Photosynthesis, Fashion Inside Club

A kiállítás február 21-ig látogatható.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének.

ESEMÉNYEK SZÓFIÁN KÍVÜL

  • KIÁLLÍTÁS: KALANDRA FEL! BUDAPEST-KONSTANTINÁPOLY AUTÓS TÚRAÚT – 1912

2020. január 8-31. Drjanovo – Helytörténeti Múzeum

A fotókból, korabeli dokumentumokból, újságcikkekből és makettekből álló kiállítás a Magyar Királyi Autóklub által 1912. június 29. és július 6. között megvalósult Budapest-Konstantinápoly autós versenynek állít emléket.

A Budapest-Konstantinápoly Túraút volt a Királyi Magyar Automobil Club első saját szervezésű, határokon átívelő rendezvénye. A 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot. Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út.

Az esemény a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum támogatásával valósul meg.

  • LÓRÁNT ATTILA TÁJBAN ÉLŐ EMBER CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

2020. január 10-31. Harmanli – Kulturális Központ

„Ez a könyv azt igyekszik bemutatni, Magyarország 10 nemzeti parkjának különleges természeti képeivel és a bennük élő emberi szereplőkkel, hogy az évszázadok óta a tájban élő ember szerves részévé tud válni a környezetnek, nem használja ki, nem pusztítja el, hanem együtt él vele, és folyamatos alkalmazkodásával még a civilizáció fejlődését is elviselhetővé, beilleszthetővé tudja tenni.

Lóránt Attila éveket töltött ezeknek a magyarországi tájaknak és a bennük élő embereknek a megismerésével, és mindig készen álló fényképezőgépével közel hozza őket a képekben, benyomásokban gyönyörködni kívánó Olvasóhoz.”

(Részlet Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója Lóránt Attila Ember a tájban c. könyvéhez írt előszavából)

A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET EGYÉB RENDEZVÉNYEI

  • A ROMA GYEREKEK HAGYOMÁNYOS ÚJÉVI KÖSZÖNTŐJE A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETBEN

Január 14., kedd, 13.00 óra Szófiai Magyar Intézet

Iskolás gyerekek köszöntik a Roma Újévet roma, bolgár és török népi hagyományoknak megfelelően kívánva jó egészséget és szerencsét.

Vaszilica ünnepe, január 14-e a roma közösség számára az újév kezdete. Az ünnep még „Vaszil napja” és „Bango Vaszil” néven is ismert. Bango Vaszil családi ünnep, amelyen kötelezően szárnyas húst fogyasztanak; vendégek csak az újév beköszönte után érkezhetnek a házhoz, ekkor kezdődik az úgynevezett szurvakane, mely arról szól, hogy a gyerekek sorban jókívánságokat tartalmazó verseket mondanak a felnőtteknek, miközben szépen feldíszített borókaággal azok hátát csapdossák.

Ezen a napon iskolák, közösségi központok és ifjúsági házak szerveznek ünnepségeket, ahol a különböző etnikumok népi hagyományait mutatják be.

Az AMALIPE Etnikumok Közötti Párbeszéd és Tolerancia Központ az egyik legrégebben működő roma szervezet Bulgáriában, amely a roma gyerekek oktatás területén történő felzárkóztatásán dolgozik.

Szervező: Az AMALIPE Etnikumok Közötti Párbeszéd és Tolerancia Központ, Veliko Tirnovo

Verseny

X. NEMZETKÖZI LISZT-BARTÓK ZONGORAVERSENY

Szófia, 2020. március 27-30.

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet és a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia meghirdetik a X. Liszt-Bartók Zongoraversenyt

Az esemény védnöke a bolgár kulturális miniszter

A jubileumi X. Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraversenyt a két nagy magyar zeneszerző és zongoraművész, Liszt Ferenc és Bartók Béla munkásságának szenteljük.

A jelentkezési határidő: 2020. március 19. Kérjük a jelentkezési lapot és a szükséges okiratokat az uki@uki.bg e-mail címre küldeni.

Részletes tájékoztató a zongoraversennyel kapcsolatban a Szófiai Magyar Intézet honlapján található.

www.uki.bg

A zongoraverseny Magyarország Nemzeti Kulturális Alapja anyagi támogatásával valósul meg.