A Swing c. film vetítése, Édes követek c. kiállítás - Dimitrovgrad

Dátum:  október 23.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Dimitrovgrád - Penjo Penev Városi Könyvtár
nyári olvasótermében
null

A Swing c. film vetítése az Őszi Zenei Napok Jules Levy 2020 keretében és az Édes követek c. kiállítás

Belépés: díjtalan!

SWING, 2014, romantikus vígjáték, 117 perc, magyar nyelvű, bolgár felirattal

Rendező és forgatókönyvíró: Fazekas Csaba; operatőr: Garas Dániel, zene: Faltay Csaba, producens: Bodzsár István, szereplők: Ónodi Eszter, Csákányi Eszter, Törőcsik Franciska, Törőcsik Mari, Kulka János, Mészáros Béla, Csuja Imre, Gáspár Tibor stb.

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, akiket aztán egy kiöregedett dizőz felkarol és létrehozza velük élete utolsó nagy művét a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. A kérdés, hogyan élnek vele

Az Édes követek című kiállítás elmondja, hogyan vált egy francia cukrász és termékei a Magyar cukrászipar szerves és meghatározó részévé, valamint megismerteti a látogatót az olyan hagyományos magyar édességek történetével, mint a rétes, indiáner, Dobos torta, zserbó, rigójancsi, Gundel palacsinta, Rákóczi-túrós és Somlói galuska.

A legjobb döntések nem a zöld, hanem a fehér asztalnál születnek – tartja a közvélekedés, és ebben van is valami. Ott ugyanis béke van. Étkezés közben nem illik kedélyborzoló témákról beszélni, utána pedig – elpilledve, jóllakottan – mindenki derűsebb színekben látja a világot.

A protokollétkezések hagyománya a hajdani királyi udvarokból ered. A szigorú etikett nem sokat szelídült: a meghívó ma is tudatja az elvárt öltözéket, a mai „udvarmestert” is kemény szabályok kötik, amikor összeállítja az ülésrendet, és a pincérek is szoronganak, sikerül-e hibátlanul betálalni a sültet…

A második világháborúig a diplomácia nyelve és az ételsor is kötelezően francia volt, csak az italok vittek némi hazai jelleget a kifinomult, de egyhangú étkezésekbe. Ma már minden követségi szakács, minden nagy diplomáciai rendezvény konyhafőnöke igyekszik beilleszteni az étrendbe néhány „saját” különlegességet. És mi tud emlékezetesebb lenni, mint az ebéd vagy a vacsora koronája, a desszert? Édes követeink gondoskodnak róla, hogy a vendégek a szó szoros értelmében jó szájízzel gondoljanak a magyarok asztalánál töltött órákra. Ezeknek a csemegéknek és megalkotóiknak állít emléket ez a kiállítás.

Émile Gerbeaud (1854–1919) a Genf melletti Carouge-ban, cukrászcsaládban született. Tanulmányait Németországban, Franciaországban és Angliában végezte, majd Saint-Étienne-ben házasodott meg és nyitott üzletet. Miután 1884-ben átvette Kugler pesti üzletét, kis csokoládégyárat is alapított. 1909-ben megvette mellé a fiumeit is.

A híres Gerbeaud-cukrászdában tíz helyett hamarosan már hatvan segéd, húsz-húsz elárusító- és csomagolónő, valamint öt kifutófi ú dolgozott, de így is alig győzték a megrendeléseket. Több mint százféle teasütemény, különleges torták, cukorkák kerültek ki a műhelyből, már a csomagolásuk is kész műremek volt.

A mester halála előtt, 1919-ben Budapesten egyesítette itteni és fiumei üzemét. Itt készült Magyarországon először macskanyelv és konyakmeggy – ez utóbbi a finom hazai gyümölcs jóvoltából máig világsiker.