A MOME THIRTYTHREE kiállítás finisszázsa

Dátum:  október 6.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Liszt Intézet | Magyar Kulturális Központ Szófia – Galéria
Akszakov u. 16.
Tóth Barnabás (Barnie): Betyárdűlő/Outlaws\' yard, 2010

Tóth Barnabás (Barnie): Betyárdűlő/Outlaws\' yard, 2010

Október 6. szerda, 18.00-20.00, Liszt Intézet Szófia

A kiállítás finisszázsa Máté Gábor DLA egyetemi docens részvételével, aki tagja a budapesti "MOME THIRTYTHREE" Kuratóriumának és szakvezetője a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem „Fotográfia” specializációjának. Továbbá részt vesz dr. Ivan Kjuranov a szófiai Nemzeti Művészeti Akadémia szintén „Fotográfia” szakának egyetemi docense.

A MOME Fotó szakán végzett fotográfusok munkáit bemutató kiállítás, mely szelekció visszatekintés a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem MOME Fotográfia Tanszék képzésének elmúlt több mint harminchárom évére.

Az első fotográfus évfolyam 1984-ben indult, az azóta eltelt közel négy évtizedben radikálisan átalakult a magyar társadalom, kultúra és történelemszemlélet, új évezredbe léptünk, és folytonosan új távlatok nyílnak meg. Beérett egy generáció, amelyik közép-európai identitását földrajzilag minden korábbinál szélesebb horizonton, globális hatások áramában határozza meg, így felmerül a kérdés, milyen szerepet játszik ebben a ma már Moholy-Nagy László védjegyét hordozó képzés.

A kiállítás szándékosan kerüli a linearitást és az időrendiségen alapuló bemutatást, illetve a szokványos műfaji csoportosításokat. Rendezőelvvé a képzést jellemző témaközpontú oktatáshoz illeszkedve a horizont fogalma vált. A nagyon is valóságos és egyben képzeletbeli vonal fizikai, formai és szimbolikus tartományokat választ szét és kapcsol egybe, mint a kiemelt négy ellentétes, mégis egymást kiegészítő fogalompár: a természet és kultúra kétséges egyensúlya, az akkor és most súrlódása, a tudatos és a tudattalan állapotok ütköztetése, remény és reményvesztettség közti ingadozás. Az alkotói pozíciók fogalmi, tárgyi, pszichológiai érintkezési pontjain e dualitás a közös nevező és az alkotói pozíciók jelen együttállása a képzés védjegyévé vált gondolkodásmód bemutatásán túlmenően a magyar fotográfia új évezredbeli lehetséges öndefiníciójaként is értelmezhető.

Kiállító művészek: Bánhegyesy Antal, Bartha Máté, Biró Dávid, Bognár Benedek, Drégely Imre, Ember Sári, Fabricius Anna, Fátyol Viola, Ficsór Zsolt, Gulyás Miklós, Hermann Ildi, Koleszár Adél, Kozó Attila, Kudász Gábor Arion, Ladocsi András, Máté Balázs, Máté Gábor, Móró Máté, Puklus Péter, Rácmolnár Milán, Rédling Hanna, Sivák Zsófia, Szalay Krisztina, Szalontai Ábel, Szombat Éva, Tóth Barnabás, Törcsi András, Zagyvai Sári

A kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ együttműködésében valósult meg. A kiállítást egy katalógus kíséri, amely a berlini Hatje Cantz Verlag gondozásában jelent meg.

További információ: photography.mome.hu, thirtythree.mome.hu, capacenter.hu