A Magyar Film Napja – április 30. | Gothár Péter: Megáll az idő

Dátum:  április 28.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Odeon Mozi
bul. Patriarh Evtimij 1.

A magyar film napját 2018-tól ünneplik meg április 30-án, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást.

Tavaly, 2021-ben ünnepelte Magyarország a magyar film 120. évfordulóját, és ennek kapcsán az egyik legnagyobb magyar internetes portál, a hvg.hu filmeseket, írókat, kritikusokat és újságírókat kért fel arra, hogy állítsák össze minden idők 30 legjobb magyar filmjének listáját. Íme a tíz legjobb, a végéről kezdve: 10. Bizalom (r. Szabó István, 1979) 9. Az én huszadik századom (r. Enyedi Ildikó, 1989) 8. A tanú (r. Bacsó Péter, 1969) 7. Az ötödik pecsét (r. Fábry Zoltán, 1976) 6. Saul fia (r. Nemes-Jeles László, 2015) 5. Sátántangó (r. Tarr Béla, 1994) 4. Szinbád (r. Huszárik Zoltán, 1971) 3. Megáll az idő, (r. Gothár Péter, 1982) 2. Szegénylegények (r. Jancsó Miklós, 1966) 1. Szerelem (r. Makk Károly, 1971.)

Tavaly a Tanú című kultuszfilmet mutattuk be, idén pedig a Magyar Film Napja alkalmából az említett lista első három helyezettje közül mutatunk egy filmet, Gothár Péter Megáll az idő című alkotását.

 

nullnull

MEGÁLL AZ IDŐ - Gothár Péter és Bereményi Géza kultuszfilmje

színes magyar játékfilm, 1982, 96 v. 103 perc, rendező: Gothár Péter

forgatókönyvíró: Bereményi Géza, Gothár Péter, operatőr: Koltai Lajos, főszereplők: Znamenák István, Pauer Henrik, Sőth Sándor, Iván Anikó, Gálfi Péter, Őze Lajos, Kakassy Ági, Rajhona Ádám, Hetényi Pál, Ronyecz Mária

Budapest, 1956. november 4. Köves István és Bodor László az éjszaka leple alatt, a romos utcán elássák fegyvereiket. Köves vöröskeresztes teherautón elhagyja az országot. Felesége egyedül marad két fiával, Gáborral és Dinivel. A hatvanas évek elején megjelenik náluk a börtönből akkor szabadult Bodor. Ő lesz a család új feje. Gábor az orvosi egyetemre készül, bár tudja, hogy apja miatt nem sok reménye van a felvételre. Dini gimnazista. Szukics Magdába szerelmes, és a negyedikes Pierre-t bámulja. Az iskolabálokon rock and roll szól, Elvist bálványozzák és utánozzák. Dinit egyre mélyebb válságba sodorják bontakozó érzelmei, nevelőapja megalkuvó intelmei és a felnőtt világ sok más ellentmondása. Miután egy botrány miatt Pierre-t kizárják a gimnáziumból, egy lopott autón Dini és Magda is elindul vele Nyugatra.

A rendezvény a PAPRIKA magyar élelmiszerbolt támogatásával valósul meg.