A Fordítók felolvasnak VIII. A NŐK

Dátum:  március 7. - március 23.
Helyszín:  LISz online
online

Márciusban a tavasz beálltát és a nőket ünnepeljük, és így természetesen a Fordítók Felolvasnak c. sorozat is e hónapban a nők előtt tiszteleg. Arra kértük a fordítókat, hogy olyan munkáikból válogassanak, melyekben női sorsok állnak az események középpontjában, vagy egyszerűen csak női író tollából valóak.

Ivanka Pavlova - A szerelem varázslatos madara, magyar szerelmi líra, március 8. videó

Versek Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Juhász Gyula, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Károlyi Amy, Juhász Ferenc, Csoóri Sándor, Kalász László és Ladányi Mihály tollaiból.

Martin Hrisztov – Bánki Éva: Aranyhímzés, március 10. videó

Az aranyhímzés egy középkorban játszódó misztikus detektívregény. Autentikus körképet kapunk a középkori Velencéről - László ​király országlása idején magyar küldöttség indul a fényűző Velencébe, hogy a leendő három szent egyikének, Gellért püspöknek a családi hátterére fényt derítsen, és lehetővé váljék Gellért magyar szentté avatása.

Sztefka Hruszanova – Kaffka Margit: Színek és évek, március 15. videó

Kaffka Margit első és talán legjelentősebb regénye, a Színek és évek a vidéki arisztokrácia elveszett értékeinek sorsát vizsgálja, valamint a nők helyzetét a századforduló során – rengeteg be nem teljesedő álom, megannyi nehéz élethelyzet, holott néhányuknak még sikerül is anyagilag függetlenné válni.

Szvetla Kjoszeva – Rakovszki Zsuzsa: A kígyó árnyéka, március 17. videó

A regény cselekménye a XVII. századi magyar vallási háborúk idején zajlik. A kígyó motívuma arra a nép hiedelemre utal, miszerint a kígyó a saját árnyékától is megijed.

Nelli Dimova – Szabó Magda: Für Elise, március 22. videó

Utolsó regényét a 80 esztendőt betöltő Szabó Magda egy kétkötetes sorozat első részeként adja ki. A Für Elise "megtöri a hallgatás pecsétjét", gyermekkori és fiatalkori történeteket mesél el az írónőről és kitalált testvéréről, Liliről, az édesapja által befogadott „trianoni árváról”.

Jonka Najdenova – Polcz Alaine: Asszony a fronton, március 24. videó

A regény előterében egy asszony életét látjuk a fronton. Éhezés, tetvek, lövészárokásás, krumplihámozás, hideg, mocsok. Mélyebb rétegként pedig a lét megszentségtelenített szellemi lényegével és a háború intim szféránkba való beavatkozásával foglalkozik. A szerelem a nő és a férfi belső szabadságának kisugárzásává válik.

null