A Fordítók felolvasnak VI. | Rendszerek

Dátum:  október 4. - október 20.
Helyszín:  a Liszt Intézet | Magyar Kulturális Központ Szófia
YouTube csatornája
null

A Fordítók felolvasnak sorozatunk legújabb részében a műfordítók által olyan műveket ismerhetünk meg, melyek a totalitárius rendszerekről mesélnek (a bemutatott művekben konkrétan a kommunizmusról). 

Sztefka Hruszanova – Kukorelly Endre: Rom

Meddig ​él velünk a kommunista diktatúra emléke? És mit kezdjünk vele, ha már nem tudjuk elfelejteni? – így fogalmazhatók meg röviden Kukorelly Endre Rom című könyvének alapkérdései. Kukorelly Endre művében a közös kelet-európai történelmi sorsról beszél, saját életének mozaik darabjaival kiegészítve.

Bolgár kötet: Развалината

BG-audió: Развалината

Szvetla Kjoszeva – Horváth Viktor: Tankom

A Tankom történelmi regény: Csehszlovákia 1968-as lerohanásáról szól a Varsói Szerződés csapataitól. Horváth Viktor jól megírt és fontos üzenetű könyve játékos módon bepillantani a kommunizmus rendszerének mechanizmusába.

Bolgár kötet: Моят танк

BG-videó: Моят танк

Júlia Krumova – Szécsi Noémi: Kommunista Monte Cristo

Van a kommunizmusnak emberi arca? Ki ​gondolná, hogy a vörösre festett évek szatírába illő történeteket rejtenek magukban? Magyar történelem 1919-től 1956-ig egy henteslegény szemszögéből – egészen másképp, mint ahogy eddig láttuk.

Bolgár kötet: Комунистът Монте Кристо

BG-videó: Комунистът Монте Кристо

Adriana Petkova Papadopulosz – Závada Pál: Egy piaci nap

Závada Pál új regényében 1946 májusában valamelyik nagykunsági község szemüvegén keresztül a háborút és a vészkorszakot követő magyarországi antiszemita pogromok és tömeghisztériák nyomába ered. Sokkoló környezetet fest le, hogyan verődik össze a falu népe, hogy rátámadjanak saját szomszédaikra, akik nemrég tértek vissza a koncentrációs táborokból.

Bolgár kötet: Пазарен ден

BG-videó: Пазарен ден

Martin Hrisztov – Ferdinandy György: Magányos gerle

A könyvben több, mint egy tucat prózai elbeszélés található, Ferdinandy sajátos módon rendszerezi őket. Ezek valójában élete tükrének darabjai, kezdve a Sas-heggyel Budapesten, a háború előtti Magyarország fővárosában.

Bolgár kötet: Самотна гургулица

BG-videó: Самотна гургулица

Nelli Dimova– Grendel Lajos: Einstein harangjai

Szatirikus-ironikus leszámolás is a szocializmussal. Kissé gyenge jellemű és egy kicsit ütődött, ám jóhiszemű antihőse, Mészáros Ferike, aki Péter cár fedőnéven egy különös varrodának álcázott intézmény aligazgatója lesz, s a cselekmény előrehaladtával mind abszurdabb helyzetekbe keveredik.

Bolgár kötet: Камбаните на Айнщайн

BG-videó: Камбаните на Айнщайн